TRT’nin Türk dünyasındaki Türkler’e yönelik uluslararası genel içerikli yayın yapan Türkçe televizyon kanalı TRT Türkmen, Gerede ilçesine yer vererek, ilçeye özgü bir ürün olan şakşak helvasını tanıttı. Hem yazılı hem görsel kanallarından Gerede Şakşak helvasını tanıtım yapan TRT Türkmen, tadılması gereken ürünler listesine soktu.
TRT Türkmen’de Gerede Şakşak helvası için şu ifadelere yer verildi:
Türkiye’nin Marmara ve İç Anadolu bölgeleri arasındaki geçiş noktasında yer alan ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yöresel ürünleriyle de Türk mutfak kültüründe özel bir yere sahip olan Bolu’nun Gerede ilçesinin adını verdiği tatlı türlerinden birine adını vermiştir.
Gerede Ticaret ve Sanayi Odası’nın talebi sonucu 2020 yılında Türkiye’nin coğrafi tescilli ürünleri arasına eklenen “Gerede Şaksak Helvası”, kullanılan malzemelerden ustalık gerektiren tatlı türlerinden biridir.
1850’li yıllardan beri aynı formülle üretilen Gerede Şakşak helvasının ana malzemeleri kayın şekeri, ceviz ve “Joven” adı verilen yöresel bir bitkidir.
Helva için öncelikle belli bir miktar şeker suyla karıştırılarak tuzlu bakır tencere veya tavada kaynatılır. Kaynama sıcaklığı 135-140 derece arasında olmalıdır.
Kaynama sırasında şekerlenmeyi önlemek için fındıklar çok az miktarda limon tuzu ile çözeltiye eklenir. Helvanın ağızda kolayca erimesi için limon tuzu da gereklidir.
Daha sonra “Joven” bitkisinin suyu Şakşak helvasını beyazlatmak için kullanılır.
Beyaz ve köpüklü hale gelinceye kadar karıştırılan sıcak çözeltiye yosun suyu eklenir.
Yaklaşık yarım saat kaynatıldıktan sonra hazır olan helva dikdörtgen kalıplara dökülerek 24 saat soğumaya bırakılır.
Helva soğuduktan sonra önce baltayla, sonra bıçakla parçalara ayrılarak tüketime hazır hale getirilir.