Gerede yakınlarında yetişen safranın hasat dönemi sona erdi. Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safranın ekimi, çiçeklenmesi ve turizm üzerindeki etkileri haberimizde.
DÜNYANIN EN PAHALISI
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu’nun simgesi olan ve “dünyanın en pahalı baharatı” unvanını taşıyan safranın hasadı tamamlandı. Bu yılki ürünlerin kilogram fiyatı 450 bin TL olarak belirlendi.
3500 YILLIK TARİHİ
Safranbolu’da 3 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olan safran, tarih boyunca ticaretin önemli bir unsuru oldu. Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan ve Osmanlı döneminde de değerini koruyan safran, günümüzde boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi pek çok alanda kullanılmaya devam ediyor. Sağlık açısından da hücre yenileme, hafızayı güçlendirme, solunum yolu hastalıklarını iyileştirme ve sindirim sistemi destekleme gibi birçok fayda sunan bu bitki, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işaretle tescillenmiş durumda.
REKOR FİYAT
Geçen yıl 320 bin TL’den alıcı bulan safran, bu yıl 450 bin TL gibi rekor bir fiyatla satışa sunulacak. Yukarıçiftlik köyünde safran üretimi yapan İsmail Yılmaz, bu sezonun sonuna geldiklerini belirterek, “Beklediğimiz ürünü aldık. Çiçeklenme süresi oldukça uzun sürdü. Yağmurlar da güzeldi. Muhtemelen köklenme sayesinde önümüzdeki sene daha iyi bir sezon geçireceğiz” dedi.
45 GÜNLÜK HASAT SÜRECİ
Safranbolu’da 45 gün süren hasat, hem üreticiler hem de bölgeyi ziyaret eden turistler için keyifli bir süreç oldu. Yılmaz, bu yıl 20 kilogram ürün elde ettiklerini ifade ederek, “Sezonumuz verimli geçti ve misafirlerimizin ilgisi yoğundu. Ancak artık tarlayı ziyaretçilere kapatacağız,” şeklinde konuştu.
(Haber Merkezi)