Gerede’de hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte vatandaşlar, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlardan korunmak amacıyla doğal çözümler aramaya başladı. İlçede bulunan çorbacılar, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte işkembe çorbasına olan talebin arttığını belirtiyor.
Soğuyan havalar, gribal enfeksiyon vakalarında bir artışa neden olunca, vatandaşlar bağışıklık sistemini güçlendirecek doğal yollar arayışına girdi. Bu dönemde, ‘şifa deposu’ olarak bilinen işkembe çorbası, bağışıklığı artırmak isteyenlerin ilk tercihi haline geliyor.
Büyük bir özenle hazırlanan işkembe çorbası, hem lezzetiyle damaklarda iz bırakıyor hem de soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor. İşkembe çorbasının içeriğinde bulunan vitaminler, mineraller ve doğal antibiyotik özellikleri, soğuk kış günlerinde hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlıyor.
Gerede’deki çorbacılar da kış aylarının gelmesiyle işkembe çorbasına olan ilgiyi gözlemliyor. Restoran işletmecileri, vatandaşların kış mevsiminde en çok işkembe çorbasını tercih ettiğini ifade ediyor.
İşkembe çorbasına gösterilen ilgiden memnun olduklarını dile getiren bir işletmeci şunları kaydetti:
“Havaların soğuması ile birlikte insanlar, kendilerine şifa kaynağı olarak gördükleri işkembe çorbasını tercih ediyorlar. İşkembe çorbası, eskilerden beri şifa kaynağıdır. İşkembenin en önemli şifası, vücudun daha dirençli olmasını sağlamasıdır.
İşkembe çorbası, ciddi anlamda titizlik gerektiren bir çorbadır. Önce işkembelerimizi büyük kazanlarda kaynatırız. Ardından tertemiz bir şekilde doğranır. Tekrar temiz su ile temizlenen işkembeler kazanlara koyularak pişirilir. İçerisine üzüm sirkesi, kaya tuzu, limon ve soğan atılır.
Bu malzemeler ile birleşen işkembe, vücut direncinin kazanılmasına yardımcı olur. Doğal yoğurt ve un katarak terbiyesini yaparız. İşkembe doğal yoğurtla terbiye edilir. Bu durumda çorbaya farklı bir tat katar. En büyük püf noktası, yoğurdun dibini tutmayacak ve kesilmeyecek bir şekilde hızla karıştırılmasıdır.
Saatlerce kaynadıktan sonra hazır olan işkembe çorbasını, sarımsak sirke ve limon ile servis edilir. Soğuk havalarda yoğun talep gören işkembe çorbası, insanlara doğal bir şifa vermektedir. Bu doğal şifayı doktorlar bile tercih ediyor.”
(Haber: Kemal Akın)