Karabük’ün Eskipazar ilçesinde, ünlü “Eskipazar lahanası”nın hasadına başlandı. Lezzetiyle ön plana çıkan bu özel lahana, Gerede pazarında da satışa sunuluyor ve halktan tam not alıyor. Eskipazar’da bu yıl 550 dekar alanda yetiştirilen lahananın rekolte hedefi ise 1300 ton.
KENDİNE HAS LEZZETİ
Kendine has aroması, lezzeti ve yumuşaklığı ile dikkat çeken Eskipazar lahanası, 20 kilograma kadar baş çıkartabilmesiyle biliniyor. Bu değerli sebzenin coğrafi işaret alması için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapılacak. Ekim ve kasım aylarında hasadı yapılan lahanalar, geleneksel yöntemlerle yetiştiriliyor. Hem dolması, hem turşusu hem de salatası yapılan lahana, üreticiler tarafından toplanarak pazarlarda satışa sunuluyor.
‘KELEM’ DENİR
İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, Eskipazar lahanasına halk arasında “kelem” denildiğini belirtti. Ayvalık, Babalar ve Köyceğiz köyleri ağırlıklı olmak üzere ilçede yaklaşık 550 dekar alanda lahana üretiminin yapıldığını ve rekolte hedeflerinin 1300 ton olduğunu vurguladı. Ayvalık, “Coğrafi işaret başvurusu yapacağız. Eskipazar lahanası lezzetiyle ön plandadır.” dedi.
GEREDE PAZARINA GELİYOR
Babalar köyü muhtarı Dursun Yaman, 1991 yılından bu yana seracılık yaptığını ifade ederek, “Köylülerim genelde lahana ve seracılıkla uğraşıyor. 3 dönüm alana lahana ektim. Eskipazar lahanası doğal; dedelerimizden kalan ata tohumlarından üretiyoruz. Organik hayvan gübresi kullanıyoruz. Lahanalarımızı Çerkeş, Gerede, Karabük ve Safranbolu’daki pazarlara götürüyoruz. Kelem satışımızda sıkıntı yok.” diye konuştu.
İŞTE KİLO FİYATI
Yaman, sabahtan akşama kadar eşiyle tarlada çalıştıklarını belirterek, “Toprakla uğraşmayı seviyoruz. Bir oğlum var, o da Karabük’te çalışıyor. Hafta tatillerine geldiğinde bize yardım ediyor. Hayatımızdan memnunuz, Allah’a şükürler olsun. Kazancımız iyi, Allah bereket versin. Eskipazar lahanasının pazarda kilosu 20 ila 25 lira civarında. 5 kilo ile 20 kilogram arasında gelen lahanalarımız var.” dedi.
DOĞAL YÖNTEMLER KULLANILIYOR
Üretici Nuray Aytepe, doğal yöntemlerle üretim yaptığını ve “Sadece hayvan gübresiyle yapıyoruz. Toprakla uğraşmayı çok seviyorum. Gençlere tarımla uğraşmalarını tavsiye ederim.” ifadelerini kullandı. Üretici Azime Tutucu, eşi emekli olduktan sonra tarım yapmak için köye yerleştiklerini belirtti ve “Kelemim çok güzel, çok iyi oldu. Doğal yöntemlerle üretim yaptığımız için daha lezzetli oluyor.” dedi.
(Haber Merkezi)