Aşçılar diyarı Bolu’dan sofralarınızı şenlendirecek yeni bir yemek tarifi geldi. Yörenin en meşhur lezzetlerinden olan kaldırık dolmasının tam ölçülü tarifi yayınlandı. İşte ayrıntılar…
Gerek el lezzetleri gerek ise de teknikleri ile gastronominin en önemlileri arasında yer alan Bolulu aşçılar, eşsiz tarifleri ile sofraları şenlendirmeye devam ediyorlar. Her mutfağa mutlaka bir katkı sunan ancak özellikle yörenin meşhur lezzetleri ile öne çıkan usta şefler, bu sefer de dolma tarifleri ile dikkat çekti.
Bolu’nun Mengen ilçesine ait olan ve lezzeti ile adeta damak çatlatan kaldırık dolmasının tarifini yayınlayan şefler, bu lezzetten asla vazgeçemeyeceğinize işaret etti. Peki, Bolu’nun meşhur kaldırık dolması nasıl yapılır? İşte detaylar…
KALDIRIK DOLMASI İÇİN GEREKEN MALZEMELER
Yöresel lezzetler arasında yer alan ve bazı özellikleri ile diğer dolma çeşitlerinden ayrılan kaldırık dolması için gereken malzemeler şu şekilde:
– 500 g kaldırık, yarım kilo un, bir tane kuru soğan, salça, süt, karbonat, tuz, iki tane yumurta, 4- 5 diş sarımsak, yarım su bardağı sıvı yağ, bir kase yoğurt.
KALDIRIK DOLMASI NASIL YAPILIR?
Kaldırık dolması için öncelikle bir tencerede su kaynatın ve kaynayan suya kaldırıkları ilave edin. Hafif haşlanan kaldırıkları tencereden alın ve soğuk suya bırakın. Suyunu süzdüğünüz kaldırıkları bir kabın içerisine alın. Sonrasında bir kabın içerisine un, süt, yumurta ve bir miktar suyu ilave ederek karıştırın. Hazırladığınız dolma içinin oldukça yumuşak olmasına dikkat edin.
Hazırladığınız dolma içini yaprağın içerisine alın ve sarma sarar gibi sarın. Sonrasında tavaya yağı ve soğanı ekleyin ve soğanlar hafif pembeleştikten sonra salça ekleyin. Salçanın kokusu çıkana kadar kavurma işlemini sürdürün ve sonlara doğru tavaya bir miktar su ekleyin. Hazırladığınız soğanlı salçalı karışımı sardığınız sarmaların üzerine dökün ve ocağın altını açın. Yapraklar piştikten sonra dolmaları servis tabağına alın. Hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu sarmalarınızın üzerine dökün. Afiyet olsun.
(Bolu Olay)