Klasik pilav tariflerinden sıkıldıysanız bir de bu tarifi deneyin. İşte Bolu’nun en meşhur lezzetlerinden olan paşa pilavının yapılışına ilişkin ayrıntılar…
Pilav, Türk sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Her ne kadar basit görülse de yapımı bir hayli dikkat gerektiren bu yemek hem ana yemeklerin yancısı hem de başlı başına bir öğündür. Ancak klasik beyaz pirinç pilavından sıkılanların sayısı da bir hayli çoktur.
Yemeklerinin yanlarına pirinç pilavı yapmak ancak tarifi renklendirmek isteyen birçok kişi arama motorlarında sık sık farklı pilav tariflerini araştırır. İşte bu haberimiz tam da o kişiler için! Bolu yöresinin en meşhur lezzetlerinden olan ve yanına farklı bir yemek yapılmasına da ihtiyaç duyulmayan paşa pilavı, ilk yapımınızdan sonra vazgeçilmezleriniz arasına girecek. Peki, paşa pilavı nasıl yapılır? İşte ayrıntılar…
PAŞA PİLAVI İÇİN GEREKEN MALZEMELER
Bolu ile özdeşleşmiş olan yemekler arasında yer alan paşa pilavı, başlı başına bir öğün olarak tüketilebilir. 4 kişilik paşa pilavı hazırlayabilmeniz için gereken malzemeler ise şu şekildedir:
– 500 gram kuşbaşı dana eti, 50 gram tereyağı, 1 su bardağı bezelye içi, 1 tane orta boy havuç, 2 su bardağı pirinç, 3 su bardağı su, 1 tane kuru soğan, 2 çay kaşığı kimyon, yarım tatlı kaşığı tuz.
PAŞA PİLAVI NASIL YAPILIR?
Paşa pilavı yaparken izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
– Tereyağının yarısını bir tencerede eritin ve ince ince kıydığınız soğanları yağda kavurun. Kuşbaşı dana etlerini de tencereye ekleyerek birkaç dakika kadar kavurun ve ardından da tuzu ve kimyonu ekleyin.
– Tencerenin kapağını kapatın, etlerinizi yarım saat kadar kısık ateşte pişmeye bırakın.
– Etleriniz pişerken pirinci yıkayıp süzün ve kaynar suyun içinde 10 dakika kadar haşlayın.
– Etlerinizin piştiğinden emin olduktan sonra tencereye bezelyeleri ve rendelediğiniz havucu ilave edin. Son olarak da haşlanmış pirincinizi ekleyin.
– Pirincin üzerine geçecek kadar (yaklaşık 3 su bardağı) su ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın.
– Birkaç taşım kaynayan yemeğinizin içine tereyağının kalan yarısını ilave edin ve tencerenin kapağını yeniden kapatarak kısık ateşte suyun çekilmesini bekleyin.
– 10 dakika kadar dinlendirdiğiniz pilavınızı sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.
(Bolu Olay)