Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar, Çankırı’da Hititler dönemine ait ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında şifa buluyor.
Çankırı’da hayata geçirilen ‘Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’, Dünya KOAH Günü’nde KOAH ve astım hastalarına umut oldu.
Çankırı Valiliği ve çeşitli kurumların işbirliğiyle gerçekleştirilen bu proje, Dünya KOAH Günü’nde hastalara umut ışığı oldu. “Yer Altı Tuz Şehri” olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH ve astım hastalarına yönelik çeşitli sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri düzenlendi. Hastaların 15 gün boyunca günde 6 saat tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları sağlandı. Tuzla şifa bularak hayata tutunan hastalar, Çankırı’nın yöresel lezzeti olan tuzda kuzu ve tavuk yemeklerini de tatma fırsatı buldu.
Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar, burada sağlık problemlerinin azaldığını ve rahat bir nefes aldıkları için mutluluk duyduklarını belirtti.
Tedavi süreci sonrası merdiven çıkmanın kendisi için artık kolaylaştığını ifade eden Hasan Hüseyin Barışkan, “Projeye Ankara’dan katılıyorum. Buraya bir tavsiye üzerine geldim. Bugün tedavimin son günü. Buraya gelmeden önce 1’inci kata çıkamıyordum. Şimdi ise, 4’üncü kata çıkabiliyorum. Bu mağaranın faydasını gördüm. Dünya KOAH Günü’nde burada bulunduğum için mutluyum. KOAH hastalarına bu mağarayı tavsiye ediyorum” dedi.
Çareyi tuz mağarasında bulduğunu ifade eden Sedat Çetinkaya, “Projeye Kocaeli’nden katılıyorum. KOAH hastasıyım. Nefes darlığım var. Gitmediğim doktor kalmadı. En sonunda bu mağarayı duydum ve geldim. Tedavimin 7’inci gününde rahat nefes almaya başladım. Rahatlıkla balgam çıkartabiliyorum, burnum ve genzim açıldı, artık tıkanmıyorum. Ben kurtuldum” diye konuştu.
Tuz mağarasını KOAH ve astım hastalarına tavsiye eden Necati Bozkurt, “5-6 senedir bu KOAH hastalığını çekiyorum. Bu mağarada tedavi oldum ve iyileşme sürecimde ilerlemeler var. Bu mağaranın tüm hastalara faydalı olacağını düşünüyorum. Dünya KOAH Günü’nde burada tedavi olduğum için çok mutluyum” şeklinde konuştu.
Çankırı tuzunun yemekte de sağlıklı olduğunu söyleyen yemek ustası Servet Sevindim, “Dünya KOAH Günü amacıyla yer altı tuz şehrine KOAH ve astım tedavisi için Türkiye’nin her yerinden gelen hastalarımıza Çankırı’nın yöresel lezzeti olan tuzda kuzu ve tuzda tavuk yaptık. Tuzun nasıl sağlıkta faydası varsa, tuzda kuzu ve tavuğunda faydası vardır. İnce ve kalın tuzla etin tamamını kapatarak 7 saatte yavaş yavaş pişiriyoruz. Hiçbir katkı yoktur. Burası tuzun başkenti, sağlıyla ve lezzetleriyle, tuza dair olan her şey Çankırı’da” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)