Ayva, kış meyveleri arasında yer almakta olup, vitamin ve mineral içeriği bakımından da insan vücuduna pek çok anlamda fayda sağlamaktadır. Ayvanın sağlamış olduğu bu faydalar neticesinde tüketimine özen gösterildiği ve beslenme planları içerisinde yer aldığı görülmektedir. Besin değeri bakımından da zengin bir içeriğe sahip olan ayva, düşük kalorisi nedeni ile zayıflamak isteyen kişilerin de tercihleri arasında yer almaktadır.
Ayvanın Faydaları Nelerdir?
Ayva faydaları arasında insan vücudu için yarar sağlayabilecek pek çok özelliğin yer aldığı görülmektedir. İçeriğindeki vitamin ve mineral madde çeşitleri nedeni ile ayvanın kullanımına pek çok alanda başvurulmaktadır. Bu alanlardan bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Zayıflatma: 100 gramının yaklaşık 40 kalori kadar olduğu bilinen ayva, glisemik indeksi düşük olan besinler arasında da yer almaktadır. Bu sebeple de kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesi sorununa yol açmadığından diyetlerde sıklıkla tercih edilmektedir.
- Bağışıklığı Güçlendirme: İçeriğinde yüksek miktarda C vitamini ve fitokimyasallar bulunduran ayva, bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesinde büyük rol oynamaktadır.
- Cilt Gençleştirme: Demir, bakır ve çinko bakımından zengin bir içeriğe sahip olması ile bilinen ayva, bu anlamda kırmızı kan hücrelerinin üretiminde de artış sağlamaktadır. Ortaya çıkan bu artış ile birlikte cildin genç kalmasını da sağlamaktadır.
- Kanser Hücrelerinin Azaltılması: Antioksidan içeriği sayesinde var olan kanser hücrelerinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
- Kalp ve Damar Sağlığının Korunması: Potasyum içeriği ile birlikte kan basıncını ayarlayarak kalp ve damar sağlığının korunmasında görev almaktadır.
- Sindirime Yardımcı Olması: Haşlanmış ayva tüketilmesi ile birlikte gaz problemlerinin giderildiği ve sindirime yardımcı olduğu görülmektedir.
- Kansızlığa İyi Gelmesi: Ayvanın içeriğindeki yüksek demir miktarı, kan hücrelerinin sayısında artış sağlamaktadır.
Ayvanın Besin Değeri Nedir?
Ayvanın besin değeri açısından bakıldığında ise öncelikli olarak, orta boy bir ayvanın 90-100 gram ağırlığında ve 45-50 kalori bandında olduğu görülmektedir. Ayvanın içerisinde 0,4 gram protein, 14 gram karbonhidrat ve 0,1 gram yağ bulunmaktadır. Aynı zamanda içerisinde yaklaşık 1,7 gram lif bulundurmaktadır. Bu lif içeriği ile birlikte günlük alınması önerilen lif miktarının%7’si karşılanabilmektedir. Ayva yenilmesi ile birlikte günlük alınması gereken C vitamininin %24’ü, demirin ve potasyumun %5’i, bakırın ise %6’sı karşılanabilmektedir.
Ayva Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ayva besin değerleri bakımından zengin bir meyve olması nedeni ile sıklıkla tercih edilmektedir. Bu anlamda kişilerin ayva tercihi yaparken dikkat etmeleri gereken bazı noktalar da ortaya çıkmaktadır. Bu noktalardan biri, ayvanın kendine has bir kokuya sahip olmasıdır. Bu koku, ayvanın doğal ve taze olduğuna dair bir işaret olarak görülmektedir. Aynı zamanda açık sarı renkte olması da olgunlaşmış ve yenmeye hazır olduğuna dair bir belirti olarak bilinmektedir. Ayvanın üzerinde küçük kahverengi noktalar ve lekeler bulunabilmektedir. Bu durum normal olarak karşılanmaktadır.
(Haber Merkezi)