Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, lipödem hastalığının belirtilerini, nedenlerini ve tedavi yöntemlerine dair bilgilendirmelerde bulundu.
Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, genellikle kadınları etkileyen lipödem hastalığıyla ilgili önemli bilgiler sundu. Dr. Sarıkaya, erken teşhisin bireylerin yaşam kalitesini artıracağını vurguladı.
Dr. Sarıkaya, lipödemin genellikle alt ekstremitelerde yağ dokusunun orantısız bir şekilde birikmesiyle karakterize edilen kronik bir durum olduğunu belirtti. Ayrıca, bu durumun sıvı tutulumu, ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olabileceğini ifade etti. Lipödemin nedeninin tam olarak bilinmediğini ancak genetik ve hormonal faktörlerin etkili olabileceğini de sözlerine ekledi.
“Tatlılar, şekerli içecekler, meyve suları ve gazlı içecekler, patates kızartması, işlenmiş et ürünleri, fast food ürünler, beyaz ekmek, makarna, pirinç gibi yüksek glisemik indeksli gıdalar ve alkol, vücutta sıvı tutulmasına ve iltihaplanmanın artmasına yol açabilir.”
Dr. Sarıkaya, lipödemde doğru beslenmenin tedavi sürecinin önemli bir parçası olduğunu dile getirerek, iltihap önleyici ve ödem azaltıcı dengeli bir diyetle lipödem semptomlarının hafifletilebileceğini belirtti. Tedavi sürecinin beslenme ve fizik tedavi egzersizleri ile eş zamanlı yürütülmesinin önerildiğini ifade etti.
Dr. Sarıkaya, lipödemin düşük kalorili beslenme ve yoğun egzersiz durumlarına karşı dirençli olduğunu hatırlatarak, teşhis için mutlaka kalp damar cerrahisine başvurulması gerektiğini vurguladı. Erken teşhisin, sağlık kalitesini artırmada büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.
(Haber Merkezi)