Diyetisyen Merve Karakuş, Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı. İftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenler ve kilo kontrolü için önemli tavsiyeler haberimizde.
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyeni Merve Karakuş, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek, iftar ve sahur öğünleri için bazı önerilerde bulundu. Karakuş, “Hayatın her döneminde olduğu gibi Ramazan ayı boyunca oruç tutacak kişilerin de yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermesi gerekmektedir” dedi.
İftar öğününü ikiye bölüp mola verilerek tüketmenin önemini vurgulayan Karakuş, sahur öğününün asla atlanmaması gerektiğini belirtti. Sahurda dengeli beslenmenin, gün boyunca zindelik sağladığını ve gerekli enerjiyi karşıladığını ifade etti. İftarda yemek yeme sürecinin yavaşlatılması ve porsiyon kontrolü yapılmasının da sindirim için faydalı olduğunu ekledi.
Sahurda Kaçınılması Gereken Besinler
Karakuş, sahurda uzak durulması gereken yiyecekler hakkında bilgi vererek, “Çok yağlı yiyecekler, hamur işi ürünler, kızartmalar ve şerbetli tatlılar metabolizmayı yavaşlatır. Bu tür yiyecekler kilo alımına ve sindirim sorunlarına yol açabilir” dedi. Tuzlu ve baharatlı gıdaların susuzluğa, rafine şeker içeren besinlerin ise daha çabuk acıkmaya neden olduğunu da sözlerine ekledi.
Sağlıklı İftar Menüsü Önerileri
İftar sofrasında farklı besin gruplarına yer verilmesi gerektiğini belirten Karakuş, “Proteinli bir besin, sebze yemeği, yoğurt, salata gibi yiyecekler dengeli bir beslenme için gereklidir” dedi. Haftada 1-2 defa balık ve tavuk tüketiminin yanı sıra, kırmızı et ve kuru baklagillerin de menüde bulunmasının sağlıklı bir denge oluşturacağını ifade etti. Oruç açarken 1-2 adet hurma ve birkaç zeytin ile birlikte su içmenin en doğru yöntem olduğunu vurguladı.
Sağlıklı Sahur Menüsü Önerileri
Sahurda sindirim sorunları yaşamamak ve uyku düzenini korumak için hafif ve tok tutan yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Merve Karakuş, “Yumurta, yoğurt ve peynir gibi gıdalar ile tam tahıllı ve lifli besinler tüketilmelidir” dedi. Çorba ve az yağla pişmiş sebzelerin de sahurda tercih edilmesi gereken besinler arasında olduğunu ekledi.
Sıvı Tüketiminin Önemi
Ramazan ayında sıvı alımının arttırılması gerektiğini söyleyen Karakuş, “İftar ile sahur arasında en az 2 litre su içilmeli” dedi. Bunun yanı sıra az şekerli meyve kompostoları, maden suyu ve bitki çaylarının da sıvı ihtiyacını karşılama amacıyla tüketilebileceğini belirtti. Su yerine şekerli ve asitli içeceklerin tercih edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Tatlı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Merve Karakuş, tatlı tercihleriyle ilgili olarak, “Haftada 2-3 kez sütlü veya hafif tatlılar iftardan sonra ara öğün olarak menüye dahil edilebilir” dedi. Ağırlık yapan tatlılar yerine hafif ve meyveli tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Ramazan Ayında Kilo Kontrolü
Ramazan ayında aç kalmanın metabolizmayı yavaşlattığını ifade eden Karakuş, “Kilo alımının önlenmesi için sahuru atlamamak ve su tüketimine dikkat etmek önemlidir” dedi. İftar sonrası sindirim ve doygunluk hissi için yavaş yemek gerektiğini de ekledi.
Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Oruçlu iken yoğun spor yapmaktan kaçınılması gerektiğini belirten Karakuş, “İftarı yaptıktan 1.5-2 saat sonra hafif yürüyüşler yapılabilir” dedi. Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmeyi dilediğini ifade etti.
(Haber Merkezi)