1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Kayısı Sirkesi Nasıl Yapılır? Nerede Kullanılır?

Kayısı Sirkesi Nasıl Yapılır? Nerede Kullanılır?

kayisi sirkesi

Kayısı sirkesi, insan vücuduna olan pek çok yararı ile bilinen bir sirke çeşididir. Piyasada çok fazla miktarda hazır kayısı sirkesi bulunmakta olup, aynı zamanda ev ortamında da bu sirke çeşidinin yapılabildiği görülmektedir. Kayısı sirkesi yapımı için gerekli olan malzemelerin alınması ve tarife uygun hareket edilmesi ile kayısı sirkesi yapımı gerçekleşebilmektedir.

Kayısı Sirkesi Nedir?

Kayısı sirkesi ana maddesi kayısı olan bir sirke çeşididir. Elma ve üzüm sirkesine göre daha az keskinliği bulunan kayısı sirkesi, açık turuncu tonlarına sahiptir. Türkiye’de kayısı üretimi yapan ve satan yerler arasında daha çok aktarların ve organik ürün dükkanlarının yer aldığı görülmektedir. Aynı zamanda kayısı sirkesinin yapımının ev ortamında da gerçekleştirildiği bilinmektedir. Ev yapımı kayısı sirkesi elde etmek isteyen kişilerin tam olgunlaşmış kayısıya ve suya sahip olmaları gerekmektedir. Mayalandırma işlemi ile yapılan kayısı sirkelerinden, pek çok alanda faydalanılabilmektedir.

kayisi sirkesi3

Kayısı sirkesinin içeriğine bakıldığında ise; demir, magnezyum, kükürt, krom, A, B ve C vitaminlerini içerdiği görülmektedir. Bu anlamda kayısı sirkesinin içeriğinin, insan vücuduna olan faydaları hakkında bilgi verdiği görülmektedir.

Kayısı Sirkesinin Yararları Nelerdir?

Kayısı sirkesi yararları arasında pek çok maddenin yer alabildiği görülmektedir. Bu maddelerden bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Sabahları aç karnına içilen bir miktar kayısı sirkesi, zayıflamak isteyen kişiler için detoks görevi görmektedir.
  • Kayısı sirkesi tüketimi, bağırsakların temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Kemiklerin gelişmesinde ve güçlenmesinde kayısı sirkesi etkilidir.
  • Kanın içerisinde yer alan zararlı maddelerin temizlenmesini sağlayan kayısı sirkesi, kan yapıcı özelliğe de sahiptir.
  • Saçların ve tırnakların daha canlı olmasını sağlar. Cilt üzerinde de bir pamuk yardımı ile ve su ile inceltilerek kayısı sirkesi uygulanabilmektedir.
  • Kansere karşı tüketilmesi gereken besinler arasında kayısı sirkesi de gösterilmektedir.
  • Migren ağrılarının geçmesinde kayısı sirkesi etkilidir.
  • Yemek yapımı sırasında; salata, tavuk gibi yemeklerde lezzet verici olarak kayısı sirkesi kullanıla bilemektedir.
  • Yorgunluğun, stresin ve uyuşukluğun atılması için kayısı sirkesine başvurulabilmektedir.
kayisi sirkesi2

Kayısı Sirkesi Nasıl Yapılır?

Kayısı sirkesi, hazır olarak temin edilebildiği gibi ev ortamında da yapılabilmektedir. Kayısı sirkesi yapımı için gerekli olan malzemeler arasında; kayısı, su, kavanoz ve kaya tuzu yer almaktadır. Kayısı sirkesi yapımında öncelikli olarak kayısıların sirkeli su içerisinde yıkanmaları ve çekirdeklerinin çıkarılması gerekmektedir. Bu işlemlerin yapılmasının ardından kayısıların her biri ezilerek 5 litrelik cam bir kavanozun içerisinde atılmalıdır. Sonrasında ise yaklaşık olarak 4 su bardağı soğuk suyun kavanoz içerisine eklenmesi gerekmektedir. 1 çay bardağı maya sirkesinin ve kaya tuzunun eklenmesinin ardından ise tahta bir kaşık yardımı ile karışım karıştırılmalıdır. Bu karışım, yaklaşık 3 hafta serin ve kuru bir yerde bekletilmelidir.

Kayısı sirkesi yapmak için seçilen kayısıların olgun olmalarına ve kayısı sirkesini karıştırırken metal kaşık kullanılmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kayısı Sirkesi Nasıl Yapılır? Nerede Kullanılır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir