Ev yapımı limonata hem kolay yapımı sayesinde hem de sağlıklı olması dolayısıyla özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih edilmektedir. Ev yapımı limonatalar, içerisinde renklendirici, tatlandırıcı gidi maddeler bulundurmamaktadır. Bu sayede yapımı kolay olan ve sağlığa zararı olmayan bir içecek alternatifi olarak limonatanın akıllara geldiği görülmektedir.
Ev Yapımı Limonata Malzemeleri Nelerdir?
Ev yapımı limonatalar için pek çok farklı tarif bulunmaktadır. Fakat genelde tariflerin içeriğinin büyük boyutlarda aynı olduğu görülmektedir. Tariflerde malzemelerden çok, miktarlar değişebilmektedir. Genelde ev yapımı limonatalar için gerekli olan malzemeler ise şunlardır;
- Limon suyu
- Limon kabukları
- Şeker
- Su
- Buz
Bazı tariflerde tat vermesi açısından farklı malzemelerin de kullanıldığı bilinmektedir. Bu malzemeler arasında ilk sırada portakal ve nane gelmektedir. Limonatanın ekşiliği sebebi ile içmekte zorlanan kişilerin limonata malzemelerine portakal kabuğu ya da portakal suyu ekledikleri bilinmektedir. Aynı zamanda nane de limon ile yakıştığı bilinen bir bitki olduğunda limonatalara koyulmaktadır. Çoğu zaman limonatalara şeker ilavesi yapıldığı gözlemlense de bazı durumlarda şekersiz de yapıldığı görülmektedir. Bazı durumlarda limonata içerisine çilek, mandalina, ananas gibi meyveler de aroma verici özelliklerinden yararlanmak için eklenmektedir.
Evde Limonata Nasıl Yapılır?
Evde limonata yapmak, diğer çoğu içeceğin yapımına göre oldukça kolaydır. Genellikle yaz aylarında içilmesi tercih edilen limonata yapımı için, öncelikli olarak limonata yapımından bir gün önce limon kabukları soyularak buzluğa konulmalıdır. Eğer limonata içerisine portakal da ekleniyorsa, aynı işlem onun için de yapılmalıdır.
Limonatanın yapılacağı gün, buzlukta beklemiş olan limon ve portakal kabukları çıkarılarak oda sıcaklığında 10-15 dakika kadar bekletilmelidirler. Sonrasında, yapılacak limonata miktarına göre ayarlanmış olan limon ve portakallar küp küp doğranıp, blender yardımı ile ezilmektedir. Blender olmaması halinde ise manuel limon sıkma aparatları ile de aynı işlem gerçekleşebilmektedir.
Blenderdan geçirilen limonlar ve portakalların üzerine su ve şeker eklenerek tekrardan parçalanmaları sağlanmaktadır. En son olarak ise, püre haline gelen karışımın süzülerek buzdolabında bekletilmesi gerekmektedir. İsteğe göre hazırlanan limonatanın içerisine buz ve nane yaprağı da koyulabilmektedir.
Limonata Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Limonata yapımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Bu noktalara dikkat edildiği taktirde daha kolay bir hazırlama süreci ile daha lezzetli limonataların elde edilebildiği görülmektedir. Bu püf noktalardan biri şeker kullanmak istemeyenler içindir. Şeker yerine bal kullanımı da limonatanın tatlanmasına yardımcı olmaktadır.
Limon tadını çok fazla sevmeyenler veya çok keskin bulanlar ise, limonatanın içerisine mandalina, greyfurt ya da portakal ekleyerek bu keskinliğin kırılmasını sağlayabilmektedirler. Aynı zamanda limonata içerisine çubuk tarçın, reyhan, fesleğen, taze kekik eklenmesi de limonatanın farlı aromalara sahip olmasına yardımcı olmaktadır. Bir başka püf noktası ise limonatanın parçacıklı olmasını istemeyenler içindir. Bu anlamda temiz bir tülbentte süzülen limonatanın parçacıklarından arındığı görülmektedir.
(Haber Merkezi)