ÇOĞU KİMSE BUNU BİLMEZ
Bu yazımızda, Bolu’nun köklü lezzetlerinden biri olan ve Osmanlı döneminden kalan, günümüzde pek az kişinin bildiği bir tarifi sizlerle paylaşacağız. Bolu’ya özgü olan bu yemek, adeta ağızları şenlendiriyor.
TADINI ALAN BIRAKAMAZ
Taraklı’ya özgü bu eşsiz lezzet, keş peyniri ve cevizle zenginleştirilmiş erişte tarifi, sofraların vazgeçilmezi olacak. Osmanlı’nın unutulmuş tatlarından biri olan bu tarif, sadece Bolu’da bulunuyor. Bu lezzetin tadına bakanlar, tabak tabak götürmenin keyfini yaşıyor.
KADİM LEZZETİN TARİFİNE BAŞLAYALIM
Erişteler, bol yumurta, süt ve yoğurt ile yoğruluyor ve ardından güneşte kurutulan keş peyniriyle harmanlanıyor. Yağda kızartılan keş peyniri ve cevizin erişteyle buluşması ise bu tarifi eşsiz kılıyor. Taraklı, Göynük ve Mudurnu’da yapılan bu lezzeti başka bir yerde bulmak neredeyse imkansız. İşte keş peynirli cevizli erişte tarifi:
Malzemeler:
- 500 g erişte
- 1 su bardağı ceviz
- 1 su bardağı rendelenmiş keş peyniri
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- ½ çay bardağı sıvı yağ
- Su
Yapımı
Erişteleri kaynar suya ekleyerek pişirin. Bu sırada tereyağı, kırılmış ceviz ve rendelenmiş keş peynirini tavada kavurun. Pişen erişteleri servis tabağına alın ve üzerine keş peyniri ve cevizli sosu ekleyin. Sıcak servis ederek, bu eşsiz lezzetin tadını çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun!
(Haber: Meral Bınar)