Bolu, zengin mutfak kültürüyle tanınan bir il. Bolu böreği, bu kültürün en özel parçalarından biri. Hamur işi denilince akla gelen ilk lezzetlerden olan Bolu böreği, evde hamur makinesi kullanmadan da kolaylıkla hazırlanabilir.
Hamurun hazırlanışı
Hamur işi ustalarının bile tercih ettiği bu geleneksel tarif, elde yoğurulan hamurun sırrını taşır. Bolu böreği için hamurunuzu hamur makinesi kullanmadan yoğurun. Böylece hamurunuz daha elastik ve lezzetli olacaktır.
Malzemeler:
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
250 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
2 adet yumurta
150 gram tereyağı
Hamurun yoğurulması
Unu geniş bir kaba eleyin ve ortasını havuz gibi açın. Tuz, su ve zeytinyağını ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurunuzu 30 dakika dinlendirin. Dinlendirirken hamurun üzerine nemli bir bez örtmeyi unutmayın.
İç harcın hazırlanışı
Beyaz peyniri ufalayın ve ince kıyılmış maydanozla karıştırın. İç harca bir adet yumurtayı kırın ve homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Karışımın homojen olması ve maydanoz ile peynirin yeterli miktarda olmasına dikkat edin.
Böreğin yapılışı
Dinlenmiş hamuru 8 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı tabak büyüklüğünde açın. Eritilmiş tereyağı ile her katı yağlayarak üst üste koyun. En üst kata iç harcı yayın ve rulo şeklinde sarın. Ruloyu gül böreği şeklinde kıvırın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
Pişirme süreci
Böreklerin üzerine kalan yumurtanın sarısını sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altın rengini alana kadar pişirin. Pişirme süresini damak zevkinize göre çıtır veya hafif elastik olacak şekilde ayarlaya bilirsiniz. Fırının önceden ısıtılmış olması önemlidir.
Hamur makinesi kullanmadan yoğurduğunuz ve kat kat açtığınız bu hamur işi, Bolu’nun damak çatlatan lezzetini sofranıza getirecek. Bolu böreği, sıcakken servis edildiğinde lezzeti daha da artar.
(Bolu Olay)