1. Haberler
  2. Eğitim
  3. GEREDE’DE BİLİM KONUŞTU!

GEREDE’DE BİLİM KONUŞTU!

Milli Eğitim Bakanlığı ile TUBİTAK arasında imzalanan, TUBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi tarafından yürütülen “Eğitimde İşbirliği Protokolü” kapsamında ülkemizde bilim kültürünün geliştirilmesine yönelik olarak başlatılan TUBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı Bolu ilini temsilen dün Gerede’de açıldı.

Gerede Hacı Sadık Öztosun Anadolu Lisesi’nde açılan bilim fuarında öğrenciler, yaptığı birbirinden ilginç fikir ve projeleri bu fuarda tanıttılar.

Projeler arasında en dikkat çekenler insanları radyasyondan tamamen koruyan kazak, depremi ilk anında haber veren cihaz, keneleri bulunulan ortamdan uzaklaştıran alet oldu.

Hiroşima’dan yola çıktı

II. Dünya Savaşı’nda ABD ile Japonya arasında yaşanan savaşta ABD’nin Hiroşima bölgesine attığı atom bombasından sonra bölgede yaşayan tek canlının hamam böceği olmasından yola çıkan Hacı Sadık Öztosun Anadolu Lisesi öğrencisi Batuhan Yıldız, hamam böceklerindeki kitini kumaşlara aktarmaya yönelik önemli bir fikri ortaya attı. Görsel olarak bunun mümkün olabileceğini kanıtlayan Yıldız, “Hamamböceklerinin kitinden oluşan dış vücut örtüleri, radyoaktif alfa ışınlarını bloke etme özelliğine sahip. Yani, hamamböcekleri çok yüksek miktarlarda radyasyona karşı direnç gösterebiliyorlar.

Böcek bilimciler, yaptıkları bazı çalışmalarla, hamamböceklerinin radyasyona direnç miktarını sayılara dökmeyi de başarmışlar. Buna göre, normal bir insanın dayanabileceği güvenli radyasyon üst sınırı 5 rem iken, insanlar için öldürücü doz 800 rem olarak kabul ediliyor. Hamamböceklerindeyse, türe bağlı olarak öldürücü dozun 67.500-105.000 arasında değişebildiği görülmüş. Bu değer, neredeyse termonükleer bir patlamaya eşdeğer. Bu nedenle özellikle tekstil sektöründe hamam böceklerindeki kitin maddesinden kazak üretmek yada bu maddeyi giysiye nakletmek mümkün.”dedi ve bunun nasıl olabileceğini katılımcılara görsel olarak anlattı.

Depremi uyarıyor

Radyasyonu önleyebilecek projeyi ortaya koyan aynı öğrenci, bir de depremi hemen ilk saniyesinde uyaran bir cihazı yaptığını fuarda anlattı. Çok hafif sarsıntıda hemen uyarı veren cihazı tanıtan öğrenci, böylece insanlara deprem anında zaman kazandırabilme özelliğine bu cihazın sahip olduğunu söyledi.

Kenesavar

Bir başka öğrenci ise “Kenesavar” adını verdiği keneleri bulunulan ortamdan uzaklaştıran bir cihazı fuarda tanıttı. Kenelerin elektrikli ortamda yaşayamadıklarından yola çıkan öğrenci, yaptığı elektrik saçan panel ile kene ve haşerelerin bulunulan ortamdan uzaklaştırıldığını fuarda katılımcılara anlattı.

Daha bir çok ürünün sergilendiği Hacı Sadık Öztosun Anadolu Lisesi’ndeki fuarda önemli projeler yer alıyor. Fuardan sonra sergilenecek proje dokümanları, fotoğraf ve videolar TUBİTAK’a gönderilecek, katılımcı öğretmen ve öğrencilere TUBİTAK Bilim Fuarı Katılım Belgesi verilecek.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
GEREDE’DE BİLİM KONUŞTU!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir