1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Afetzedelere Yerinde Dönüşüm Desteği Sağlanıyor

Afetzedelere Yerinde Dönüşüm Desteği Sağlanıyor

afetzedelere yerinde donusum destegi saglaniyor OIjBDFxH.jpg

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, afetlerden etkilenen 18 ilde ‘Yerinde Dönüşüm’ desteğiyle vatandaşların yeni ev ve iş yerlerine kavuşmasını sağlıyor. Bu destekle birlikte, 255 bin aktif başvuru alındı ve yerinde dönüşüm ofislerinde 125 bin afetzede ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi.

Yerinde dönüşüm projesi kapsamında, 45 bin konut ve iş yerinin inşasına başlanmış durumda. 20 bin bağımsız bölüm tamamlanmak üzereyken, 25 bin bağımsız bölüm için daha destek verileceği bildirildi. Evini ve iş yerini yenileyenler için vergi ve harçlardan muafiyetler de sunuluyor. Ayrıca, evini yeniden yaptıranlar, ruhsat tarihinden itibaren 1 yıl içinde başvuru yaparak bu destekten faydalanabiliyor.

Deprem bölgesindeki konutlar için 750 bin lira hibe, 750 bin lira kredi ve proje hazırlığı sırasında kullanılmak üzere 40 bin lira proje desteği sağlanıyor. İş yerleri için ise 400 bin lira hibe, 400 bin lira kredi ve yine 40 bin lira proje desteği veriliyor. Ahırlı konutlar içinse 750 bin lira hibe, 1 milyon lira kredi ve 40 bin lira proje desteği sunuluyor. İlk konut ve iş yeri için Yerinde Dönüşüm desteklerinden faydalanan vatandaşlar, 2. ve 3. konut/iş yeri için de 40 bin lira proje desteği ve kredi imkanından yararlanabiliyor.

Yapı ruhsatı alındığında, konutlar için hibe ve kredi desteğinin ilk ödemesi 190 bin lira, iş yerleri için ise 120 bin lira olarak gerçekleştiriliyor. Su basman seviyesine gelindiğinde; konutlar için 450 bin lira, iş yerleri için 240 bin lira ödeniyor. Kaba inşaat tamamlandığında; konutlar için 450 bin lira, iş yerleri için 240 bin lira destek sağlanıyor. İskan alındıktan sonra ise konutlar için 450 bin lira, iş yerleri için 240 bin lira ödeniyor.

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Afetzedelere Yerinde Dönüşüm Desteği Sağlanıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir