Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi Karadeniz’de balıkçılığı etkiliyor. Balıkçılar, deniz suyunun soğumaması sebebiyle balığın azaldığını ifade ediyor. MGM verileri ise balıkçıları doğruluyor.
Son günlerde etkili olan yüksek hava sıcaklıkları, Karadeniz bölgesinde balıkçılığı olumsuz etkilemeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Piri Reis Denizcilik verilerinden alınan bilgilere göre, Karadeniz’de deniz suyu 12 dereceye kadar yükseldi, bu da balıkçılığı zorlaştırdı.
Balıkların genellikle 6-7 derece soğuk suda lezzetli olduğunu belirten bir balıkçı, hava sıcaklıkları sebebiyle balıkların soğuk sulara kaçtığını ifade etti. “Havalar sıcak, deniz suyu hala sıcak. Bu yüzden özellikle hamsi azaldı. Soğuğa gitmeye başladı. Diğer balık türlerinde de az da olsa var. Ancak, bol bir sezon yaşanmıyor.
Balıkların soğuk havalarda bollaştığını ifade eden satıcı, “Havaların soğumasını bekliyoruz. Suyun soğumasıyla birlikte balıkların bollaşacağını düşünüyoruz. Kar yağışının olmaması bizi etkiledi. Denizde su sıcaklığı yüksek. Daha fazla düşmesi ve soğuması gerekiyor. Balıklar soğuğa kaçmaya başladı. İlerleyen günlerde hava şartları toparlarsa denizde bereketin artmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
(Haber: Murat Kalaycı)