Bankadan Kırmızı Kalem Yemek Ne Demek?

kirmizi kalem banka 3

Kırmızı kalem yemek, bankalara olan borçlarını ödemeyen kişiler için kullanılan bir terim olarak bilinmektedir. Kırmızı kalem yiyen kişilerin bankalardan tekrardan kredi alabilmeleri için mevcut borçlarının tamamını yapılandırmaları gerekmektedir.

Bankadan Kırmızı Kalem Yemek Ne Demektir?

Bankaya olan borçlarını uzun süreli olarak ödemeyen ya da sürekli olarak aksatan kişiler, bankalardan kırmızı kalem yemektedirler. Bu anlamda kırmızı kalem işlemi, bankaların borçlarına sadık olmayan müşterileri belirlemek adına belirledikleri bir yöntem olarak görülmektedir.

Kredi kartlarında borçları bulunan kişilere bankalar 90 gün içerisinde bu borcu ödemeleri için imkân tanımaktadır. Müşterilerin bu süreç içerisinde borçlarını ödememeleri ise kırmızı kalem yemelerine sebep olmaktadır. Kırmızı kalem yiyen müşterilerin banka sicilleri bozulmuş hale gelmektedir. Banka sicilinin bozulmasının ardından bu işlemin uzun vadeli olarak müşteriyi etkilediği bilinmektedir. Bu durum sonucunda kırmızı kalem yiyen müşteriler, 5 yıl kadar banka hizmetlerinden faydalanamamaktadırlar.

kirmizi kalem banka2

Kırmızı Kalem Yiyen Kişiler Kredi Alabilirler Mi?

Kırmızı kalem yiyen müşteriler için kredi veren bankaların oldukça sınırlı sayıda oldukları görülmektedir. Bankaların kara listesinde yer alan bu müşteriler, listeden çıkmaları ve bankaya olan borcun tamamını ödemeleri durumunda bazı banka hizmetlerinden yararlanabilmektedirler.

Kırmızı kalem yiyen müşterilere kredi veren bankalar, çoğunlukla kredi alımı sırasında bir gayrimenkulün kefil olarak gösterilmesini şart koşmaktadırlar. Kara listede yer alan müşterilerin kredi almaları için bankaların başka şartlar koştukları da görülmektedir. Bu şartlar arasında; müşterinin reşit olması ve düzenli bir gelire sahip olması, kefil olarak gösterilebilecek bir gayrimenkule sahip olunması, maaşın ya da gelirin krediyi ödeyebilecek miktarda olması yer almaktadır. Aynı zamanda kefil olarak gösterilen gayrimenkullerin bir ekspertizinin geçerli olması ve üzerlerinde icra ya da haciz gibi durumların olmaması gerekmektedir.

Kırmızı Kalem Yiyen Kişiler Sicillerini Nasıl Düzeltirler?

Kırmızı kalem yiyen kişilerin sicillerinde bu durum yer almakta ve bankalara kredi ya da kart alımı için başvurduklarında bu durumla karşı karşıya kalmaktadırlar. Kırmızı kalem yiyen kişilerin bu durumla karşılaşmamak adına sicillerini temizlemeleri gerekmektedir. Bu durumun gerçekleşmesi için öncelikli olarak kredi borçlarının tamamının yapılandırılması ve borcun bitiminin ardından düşük limitli bir kredi kartı çıkarılması gerekmektedir. Çıkarılan kredi kartının taksitleri düzenli olarak ödendiği taktirde müşterilerin kredi notlarında yükselmeler görülmektedir. Belli bir sürenin ardından kara listeden çıkmayı başaran ve kredi notu yükselen müşteriler, bankalara tekrardan kredi için başvurabilmektedirler.

kirmizi kalem banka

Kırmızı Kalem Yiyen Kişilere Kredi Veren Bankalar Hangileridir?

Kırmızı kalem yiyen kişilere kredi veren bankalar arasında; Akbank, ING Bank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank, Garanti Bankası, Deniz Bank gibi pek çok kurum yer almaktadır. Bu bankaların kırmızı kalem yiyen kişilere kredi vermeleri için belirli şartları bulunmaktadır. Bu şartlar arasında ise ilk sırada bir gayrimenkulü teminat olarak göstermeleri yer almaktadır.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bankadan Kırmızı Kalem Yemek Ne Demek?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir