Türkiye’de her yıl 23 milyon ton gıda ve 12 milyon ekmek israf ediliyor. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, gıda israfını azaltmanın iklim değişikliği ve yüksek fiyatlarla mücadelede önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gıda israfının boyutlarının her geçen yıl arttığına dikkat çekti. Kuraklık, iklim değişikliği ve mevsimsel faktörler, bu sorunu daha da derinleştiriyor. “Ne yazık ki ülkemizde her yıl 23 milyon ton gıda, 12 milyon da ekmek israf ediliyor. Bu rakamlar, birçok ülkenin yeterli beslenmesine katkı sağlayacak veriler” diyen Palandöken, bu durumun ciddiyetine vurgu yaptı.
Palandöken, iklim değişikliğinin yanı sıra sulama sorunları ve uygun soğutma sistemlerinin eksikliğinin tarım sektörünü doğrudan etkilediğini belirtti. “Çiftçilerimiz, alın terlerinin karşılığını alamadıklarından, tüketiciler ise yüksek fiyatlardan dolayı şikâyetçi. İsrafının önüne geçebilirsek sorunların çözümü için büyük bir adım atarız” ifadelerini kullandı.
İsrafı Önlemenin Yolları
Ürünlerin, tarladan sofraya kadar geçirdiği süreçte yaşanan zayiatın gıda israfı zincirinin en kritik halkalarından biri olduğunu ifade eden Palandöken, “Nakliyede, depolamada ve pazarda birçok ürün israf oluyor. Bu kayıplar, arz-talep dengesini bozarak fiyatların daha da yükselmesine sebep oluyor. Evimizde, soframızda, iş yerimizde tüketebileceğimiz kadar gıda almalı ve fazla gıda israfından kaçınmalıyız” şeklinde konuştu.
Gıda saklama yöntemleri hakkında daha fazla bilgi edinilmesi gerektiğine dikkat çeken Palandöken, “Çiftçilerimiz talep doğrultusunda planlı ekim yapmaya teşvik edilmeli ve bu konuda desteklenmeli” dedi.
Kamu Spotları ile Farkındalık Artırılmalı
Palandöken, israf edilen her bir gıdanın, yok edilen bir emek olduğunu vurgulayarak, “Nakliye sırasında ürün kaybını önlemek için daha verimli lojistik sistemler geliştirmeli ve uygun depolama şartlarını yaygınlaştırmalıyız. Suyumuzu, toprağımızı ve enerjimizi doğru kullanarak, daha sürdürülebilir bir üretim ve tüketim modeli oluşturabiliriz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, iklim değişikliğinin etkilerini daha derin hissetmeden, toplumsal farkındalığı artırmak için okul sıralarından itibaren kamu spotları oluşturulması gerektiğini ekledi.
(Haber Merkezi)