Biçerdöverlerin Neden Olduğu Kayıplar Çiftçiyi Zor Durumda Bırakıyor

bicerdoverlerin neden oldugu kayiplar ciftciyi zor durumda birakiyor OOeFCp4w.jpg

Arpa ve buğday üretiminde, çiftçilerin daha az maliyetle hasat yaptırma isteği ve biçerdöver işletmecilerinin birim zamanda daha fazla dekar alan biçme çabası nedeniyle %7’ye varan rekolte kayıpları yaşanıyor.

Tüm Biçerdöverciler ve Hasat Makinecileri Federasyonu (TÜBİFED) Başkanı Ahmet Saltık, hasat sezonunun millete ve devlete hayırlı olmasını diledi. Türkiye’de hasadın her yıl mayıs ayının ortalarında Adana’da hububatla başladığını, nohut, ayçiçeği ve mısırla aralık ayına kadar devam ettiğini belirtti.

Çiftçiler Fiyatta Pazarlık Yaparken Dikkatli Olmalı

Hasat sırasında üründe kayıplar meydana geldiğine dikkat çeken Saltık, çiftçilerin biçerdövercilerle pazarlık yaparken kayıp oranının düşük olmasına özen göstermeleri gerektiğini vurguladı. Çiftçiler tarlasını ucuza biçtirmek için biçerdövercilerle fiyatta pazarlık yapıyor. Bu durum biçerdöver sahiplerinin daha hızlı çalışmasına ve makineye aşırı yükleme yapmasına neden oluyor, bu da dane kayıplarını artırıyor. Türkiye genelinde hasatta %7 civarında dane kaybı yaşanıyor, nakliye kayıpları da en az bu miktarda oluyor.

Eğitim ve Kontrol Önemli

Saltık, ülke genelinde 20 binin üzerinde biçerdöver bulunduğunu ve babadan oğula geçen biçerdöver operatörlüğünde meslek mensuplarının yetenekli olduğunu belirtti. Şiddetli yağış ve dolu gibi etkenlerin de kayıplara yol açtığını vurgulayan Saltık, kayıpların önüne geçmek için eğitimler düzenlendiğini söyledi. Ziraat mühendisleri ve biçerdöver operatörlerinin eğitim aldığını aktaran Saltık, çiftçilerin de biçerdöverleri kontrol etme konusunda eğitim alması gerektiğini belirtti.

Günyüzü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Seydanur Sevim Kavunluk ise İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde biçerdöver kontrolü eğitimi aldığını bildirdi. Kendilerine teorik eğitimin ardından uygulamalı eğitim verildiğini aktaran Kavunluk, “Hasat döneminde biçerdöver kaynaklı büyük bir israfımız var. Bu konuda eğitim alıyoruz.” dedi.

14 yıllık biçerdöver operatörü Mehmet Ali Kanar da buğday hasadındaki kaybın İstanbul’un yıllık ekmek ihtiyacını karşılayacak seviyede olduğunu belirterek, hasat döneminde hububatın her bir danesinin kıymetini bilerek ürünü biçtiklerini ifade etti.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Biçerdöverlerin Neden Olduğu Kayıplar Çiftçiyi Zor Durumda Bırakıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir