1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bilecik’te Üretiliyor, Yurt Dışına Gönderiliyor

Bilecik’te Üretiliyor, Yurt Dışına Gönderiliyor

bilecikte uretiliyor yurt disina gonderiliyor 813I7NVF.jpg

Bilecik’in Küplü köyünde hardal tohumlu turşu üretimi için tesis kuran Aras Omid ve Mehmet Fikir, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde ilgi gören ürünlerini ABD, Kanada ve Almanya’ya ihraç etmek için yurt dışındaki marketlere numune göndermeye başladı.

2012 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan Aras Omid, İngilizce, Farsça, Özbekçe ve Hintçe dillerinde yeminli tercümanlık yaparken, sınıf arkadaşı ve uzun yıllar Ticaret Bakanlığı’nda gümrük muhafaza memurluğu yapan Mehmet Fikir, Ağustos 2024’te işlerinden ayrılarak turşu üretim tesisi kurma kararı aldı.

447 nüfuslu Küplü köyündeki 2 katlı bir binanın bodrum katını kiralayarak 3 aylık bir çalışmanın ardından 60 metrekarelik tesislerini faaliyete geçiren ikili, Antalya’daki üreticilerden temin ettikleri havuç, patlıcan, biber ve sarımsak gibi sebzeleri sterilizasyon, yıkama ve doğrama aşamalarından geçirip hardal tohumu ekleyerek turşuya dönüştürüyor.

Haftada ortalama 1500 ila 2000 kavanoz turşu üreten çift, ürünlerini özellikle İstanbul ve Ankara’daki yöresel ürün marketlerine pazarlıyor. Ayrıca, yurt dışındaki pazar için hazırlık yaparak ABD, Kanada ve Almanya’ya numune göndermeye başladı.

Evli ve bir çocuk babası olan Aras Omid, mezuniyetinin ardından özel sektörde çalıştığını, ardından Ankara’da yeminli tercümanlık ofisi açtığını belirtti. Dış ticaretle de ilgilendiğini ifade eden Omid, “Türkiye’nin ihracatına katkı sağlamak amacıyla çalışıyordum. Yurt dışı bağlantılarım sayesinde, Orta Doğu mutfağında yaygın olan ancak Avrupa’da profesyonel anlamda üretilmeyen hardal tohumlu turşulara olan ilgiyi fark ettim. Sınıf arkadaşım Mehmet Fikir’e düşüncemi açtım ve bir girişim başlatmaya karar verdik.” şeklinde konuştu.

Mehmet Fikir de tesislerini kurmak için 12 yıllık memuriyetini sonlandırdığını belirtti. Hardal tohumunun turşularına farklı bir lezzet kattığını vurgulayan Fikir, “Turşularımız, sebzelerin belirli sıcaklıklarda haşlanarak fermente edilmesiyle hazırlanıyor. Ayrıca hardal tohumuyla fermente ediyoruz. Hardal tohumu, Türk turşularında sık kullanılmaz ancak Alman ve ABD mutfağında yaygındır.” dedi.

Fikir, ürünlerinin fermantasyon sayesinde katkı maddesi olmadan uzun süre dayanabildiğini belirterek, “Son dönemde sağlıklı ve doğal gıdalara ilginin arttığına dikkat çekerek, bu ihtiyaca cevap vermek için ürünlerimizi çeşitlendirmeyi planlıyoruz. Mevsiminde toplanan sebzelerle üretim yapıyoruz ve hardal tohumuyla fermente edilen turşularımızı farklı sebzelerle çeşitlendirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bilecik’te Üretiliyor, Yurt Dışına Gönderiliyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir