Bolu’da Gelirli Kurs Fırsatı: Hem Öğreniyorlar Hem Kazanıyorlar

boluda gelirli kurs firsati hem ogreniyorlar hem kazaniyorlar 1DDX3gpU.jpg

Bolu’da düzenlenen Kuru Mısır Kabuklarından Sepet Örme Kursu, katılımcılara hem geleneksel el sanatlarını öğrenme hem de ürettikleri sepetlerle aile bütçelerine katkıda bulunma fırsatı sunuyor.

Bolu’da düzenlenen Kuru Mısır Kabuklarından Sepet Örme Kursu, geleneksel el sanatlarına ilgi duyanlar için özel bir fırsat sunuyor. Katılımcılar, deneyimli eğitmenler eşliğinde bu eski zanaatın detaylarını öğrenme şansı yakalıyor.

Kuru Mısır Kabuklarından Sepet Örme Kursu, katılımcılara hem el becerilerini geliştirme hem de ürettikleri ürünlerle aile bütçelerine katkı sağlama imkanı veriyor. 65 yıldır sepet ören Ganimet Akış’ın öğrettiği tekniklerle eğitim veren usta öğreticiler, kursiyerlere bu sanatı aktarıyor.

Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı Turizm ve Tanıtım Birimi’nin bulunduğu 1859 yılına ait tarihi Yeşil Konak’ta verilen bu kurs, unutulmaya yüz tutmuş sepet örme sanatına büyük ilgi çekiyor. Ganimet Akış, 65 yıllık bilgi birikimini yeni nesillere aktararak bu geleneği yaşatıyor.

Eğitimlerde, kamışların kesiminden sepetlerin örülmesine kadar tüm aşamalar öğretiliyor. Katılımcıların ürettiği sepetler ise kentte düzenlenen çeşitli etkinliklerde, toptancılara ve bireysel müşterilere sunuluyor.

“Bu yıllardır yapılan bir sanatmış”

Usta Öğretici Lale Erdemir, unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı geleceğe taşımak için çaba sarf ettiklerini belirterek, “Bu işi öğrenmek isteyenler halk eğitim merkezimize müracaatta bulundu. Bu yıllardır yapılan bir sanatmış. Bu sanat unutulmasın diye halk eğitim merkezimiz ve belediyemiz destek verdi. Bu kapsamda kurs açtık. Kursumuz çok yoğun ilgi görüyor. Çok güzel üretimler yapıldı. Kişiye özel tasarımlar oldu. Sepette gölden kestiğimiz sazlar var. Sazların üzerine kuruttuğumuz mısır kabuklarıyla dolayarak yapıyoruz. Renklendirmek için kumaş boyası kullanıyoruz. Ayrıca çok güzel dönüşümler yaptık. Kapı süsleri, nihaleler. Hayatın her alanında her şeyi değerlendirdik, kullandık. Herkes ilk önce bakıyor, ’Ne gerek var?’ diyorlar. Olmayacakmış gibi görüyorlar ama sonra yapan herkes çok memnun oluyor. ’Keşke daha önce yapsaydık, hiç düşünmemiştik’ diyenler çok fazla. Herkes çok merak ediyor. Çok ilgi görüyor” dedi.

“Bu sepet örücülüğünden hiç parasız kalmadık”

Erdemir, kursiyerlerin bu geleneksel el sanatını öğrenerek kendilerine bir geçim kaynağı yarattıklarını ifade etti. “Biz normalde geçen sene ekim ayı gibi başladık. Yani toplam bir buçuk senedir kursumuz devam ediyor. Çok fazla ürün yaparak sattık. Elde edilen geliri genelde herkes kendisi kullanıyor. Aile bütçesine katkı bulunuyorlar. Mesela yaşlı teyzelerimiz vardı. Onlar ailesinin geçimini sağlıyor. ’Bu sepet örücülüğünden hiç parasız kalmadık’ diyorlar. Bütün hayatlarını bununla idame ettirmişler. 65 senedir ören teyzemiz var. Hiç bırakmamış ve bütün hayatını böyle idame ettirmiş” şeklinde konuştu.

“Okullardan çok büyük talep”

Belediyenin Turizm Tanıtım Ofisi’nde görev yapan Neşe Alagöz, yaz döneminde açılan sepet yapımı kursunun büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, “Yaz dönemi boyunca vatandaşlar kursa geldi. Her gelen ufacık da olsa bir şey yapıp gitti. Burada bu sepeti yapıp aile geçimine katkıda bulunan bir sürü teyzelerimiz var. Sıfır atık olması dolayısıyla okullardan çok büyük talep oldu. Çocuklar buraları gelip gezdiler. Mısırın ve yaprağının nasıl değerlendirildiğini, bir ürünün nasıl sıfır atıkla yapıldığını gösterdik. Biz mısırın hikâyesini anlattık aslında. Yaz döneminde şehir merkezinde olmasından dolayı da talep fazla oldu” ifadelerini kullandı.

Sepetlere olan ilgiden bahseden Alagöz, “Bolu’muza dışarıdan gelen turistler de sepetlere çok ilgi gösterdi. Hem ekonomiye destek olduk, hem de kadınlarımızın aile bütçelerine katkıda bulunmalarını ya da kendilerini iyi hissetmelerini sağladık. Lale Hocamız unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını bize öğretti. Şu an kursumuz bitmek üzere ama yeni dönemde tekrar açılacak. Herkesin bir hikâyesi var. Bu yaşına kadar hiçbir şey üretmemiş ama bu kursla beraber ortaya bir ürün çıkarmış, satmış hiç çalışmamış bir kadının para kazanmasının ona verdiği mutluluğu biz burada gördük. Ne kadar mutlu olduklarını, ne kadar motive bir şekilde evlerine gittiklerini gördük” şeklinde konuştu.

65 Yıldır Sepet Örüyor

65 yıldır sepet örme zanaatını sürdüren ve kursiyerlere bu bilgiyi aktaran Ganimet Akış, “Hayatımın yüzde 90’ını sepet örme işiyle idame ettirdim. Göründüğü gibi ortada her şey” dedi. Bu sanat sayesinde yıllardır geçimini sağladığını belirten Akış, öğrendiklerini başkalarına aktarmaya devam ettiğini söyledi.

(Meral Bınar)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bolu’da Gelirli Kurs Fırsatı: Hem Öğreniyorlar Hem Kazanıyorlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir