Karabük’ün Safranbolu ilçesi, “dünyanın en pahalı baharatı” olarak bilinen safran ile yeniden gündemde. Hava sıcaklıklarının ideal seviyelere ulaşmasıyla birlikte, safran çiçek açmaya başladı.
3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan safran, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılmış ve Osmanlı döneminde de önemini korumuştur. Ağustos ayında ekimi yapılan bu bitki, ekim-kasım aylarında 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanıyor.
Safran; kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık ve hormon bozukluğu gibi hastalıklara iyi gelen özellikleriyle dikkat çekiyor. Aynı zamanda mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için “mutluluk iksiri” olarak da biliniyor.
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işaretle tescillenen safran, Yukarıçiftlik köyünün ekonomisini ve yaşamını değiştirmiştir. Her geçen yıl, mor yapraklı safranı görmek isteyen on binlerce yerli ve yabancı turist köyü ziyaret ediyor. Ayrıca, köydeki bir mahalleye de “Safran Çiçeği” ismi verilmiştir.
İlçenin en büyük safran üreticisi İsmail Yılmaz, bu yıl Ağustos ayında yeni dikim yaptıklarını belirtti. Yılmaz, “Havalar çok iyi gitti. Çok da yağmur aldı. Onun için biraz erken çiçeklenme başladı. Muhtemelen iyi bir ürün alacağımızı işarettir” dedi.
Yılmaz, 20 dönümden fazla üretim yaptıklarını ve köyde 40 dönümün üzerinde safran üretildiğini ifade etti. “11-12 kişi civarında da safran üreten var köyümüzde” diye ekledi. Çiçeklenmenin Kasım ayının 15’ine kadar süreceğini tahmin ettiklerini belirten Yılmaz, geçen yıl safranı 320 liradan sattıklarını, bu yıl ise rekolteye göre yeni ürünün fiyatının belirleneceğini aktardı.
Geçtiğimiz yıl safran tarlasını 45-50 bin kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Yılmaz, bu yıl hem erken çiçeklenmenin faydasıyla hem de artan talep ile daha fazla misafir beklediklerini vurguladı. Yılmaz, safranın Avrupa Birliği coğrafi işaretini aldıktan sonra hem değerinin arttığını hem de kalitesinin yükseldiğini söyledi.
170 bin çiçekten 1 kilogram safran elde edildiğini belirten Yılmaz, “2018 yılında ilk safran ekimini yaptım. Safran üreten çoğaldı. Dünyada köyümüz bilinir hale geldi. Mahallemizin bir tanesi de şu anda Safran Mahallesi olarak geçiyor” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)