Soğuk havaların sıcak lezzeti kestane, Gerede’de tezgahlarda yerini almaya başladı. Fiyatlarından, pişirme yöntemlerine kadar vazgeçilmez lezzet kestane ile ilgili bilgileri sizler için derledik.
Anadolu’ya Kafkaslar’dan geldiği tahmin edilen kestane, yaklaşık 500 yıl yaşayabilen, dayanıklı bir kayın türü. Meyvesinin ise marifetleri saymakla bitmiyor.
Gerede’de kış mevsimine girilirken kestaneler tezgahlarda yerini almaya başladı. Kış gecelerinin vazgeçilmez yiyeceği olan kestane, kavrularak veya çiğ vaziyette yenebiliyor. Eskiden sobalı evlerde pratik şekilde pişirilen kestanenin kokusu oldukça hoş olurdu. Şimdilerde daha çok tavada kızartılıyor.
Geredeli hemşehrimiz Ramazan bey, tezgahını süslediği kestane ve fındıkla ilgili en son bilgileri verdi.
”Bu sene kestane toplama bitti, çok fazla çıkmadı”
Güneşli günü fırsat bilerek tezgahını kuran Ramazan bey, kış mevsimine girilirken kestanenin önemini daha çok artıracağını vurguladı. Bu sene kestane piyasasını yakından takip ettiğini söyleyen Ramazan bey, ‘’Kestanenin toplama mevsimi geçti. Şimdilerde tezgahlarda yerini almaya başladı. Bu senenin hasadı çok verimli olmadı. Çok sayıda kestane çıkmadı’’ dedi.
Kestane pişirmenin püf noktaları
Kestaneyi yemenin türlü usulleri olduğunu anlatan Geredeli satıcı, vatandaşların daha çok kavurma usulü pişirip yediğini söyledi. Kestaneyi pişirmenin başlıca usulleri olduğunu vurgulayan Ramazan bey, ‘’Şimdi vatandaş damak zevkine göre pişirip yer veya çiğ de sevenler var. Ateşte kavurarak yiyenler daha çoğunlukta. Suda kaynatmanın da olduğunu biliyorum. Önemli olan kestaneleri iyi seçmek. Çiziğini iyi açmak ve nasıl pişirileceğini bilmek’’ şeklinde konuştu.
”Fiyatlar yüksek, satışlar ortalamanın altında”
Tezgahını kurup ürünlerini vatandaşın beğenisine sunan Ramazan bey ortalamanın altında satış yaptığını anlattı. Bu sene çok fazla kestane hasadı yapılmadığını vurgulayan satıcı, fiyatların ürünün azlığı ve giderlerin yüksekliği sebebiyle pahalı olduğunu açıkladı. Ramazan bey, ‘’Burada tezgahımı kuruyorum. Ne satarsak Allah bereket versin. Fiyatlar yüksek. Talep ortalamanın altında. Ürünlerimin kalitesine güveniyorum. Kestanenin kilosu şu anda 200 lira. Fındık da satıyoruz. Fındığın kilosu 150 lira. Tabi mevsim icabı vatandaş en çok kestaneyi merak ediyor’’ şeklinde konuştu.
(Haber: Hüseyin Calp)