1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kastamonu’da Şeker Pancarı Hasadı ve Üretim Süreci

Kastamonu’da Şeker Pancarı Hasadı ve Üretim Süreci

kastamonuda seker pancari hasadi ve uretim sureci 8JlrPdE5.jpg

Kastamonu’da şeker pancarı hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Çiftçiler, kurak yaz mevsimine rağmen sağlanan sulama imkanları sayesinde bu yılki verimden memnun. Devrekani ve Seydiler’de pancar üretimi hızla sürerken, toplamda 430 bin ton rekolte bekleniyor.

Kastamonu’da şeker pancarı hasadı sürerken, üreticiler yaz mevsiminin kurak geçmesine rağmen bu yılki verimden oldukça memnun olduklarını ifade ediyorlar. Özel makinelerle hasat yapan çiftçiler, tarladan topladıkları şeker pancarlarını Kastamonu Şeker Fabrikası’na teslim ediyor. Taşköprü, Devrekani ve Seydiler ilçelerinde pancar hasadı hızla devam etmekte. Bölge halkının geçim kaynağı olan şeker pancarı, büyük emeklerle tarladan sökülüyor.

Kurak yaz mevsimine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bölgede sağlanan sulama imkanları sayesinde çiftçiler, tarlalarını sulayarak verimlerini artırmanın yollarını bulmuş durumda. Kastamonu’da bu yıl 133 köyde, 2 bin 920 çiftçi tarafından 81 bin 580 dekar alanda şeker pancarı ekimi yapıldı ve toplamda 430 bin ton rekolte bekleniyor.

Devrekani’den 100 Bin Ton Pancar Teslimi Bekleniyor

Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, ilçelerinden Kastamonu Şeker Fabrikası’na 100 bin tondan fazla şeker pancarı teslim etmeyi planladıklarını belirtti. Altıkulaç, “Pancar, ilçemizde üretim anlamında gerçekten hatırı sayılır bir üretime sahip. Kastamonu Şeker Fabrikası’nın Devrekani’ye yakın olması ve toprakların sulanabilir olması çiftçilerimizi pancar üretimine yönlendiriyor. Şu anda 6 bin dönüm arazide pancar üretimi gerçekleştiriliyor.” dedi.

Ayrıca, Altıkulaç, pancar üretiminin artırılması için gerekli alt yapı çalışmalarının da sürdüğünü belirtti. “İlçemizdeki kantar pancarının boşaltma ünitesinin birden ikiye çıkartılması ve Devrekani-Kastamonu karayolunun rehabilite edilmesi, pancar üretiminin artması için yapmamız gereken hizmetlerin başında geliyor. İnşallah 2025 yılının sonuna kadar bu çalışmayı tamamlayacağız.” şeklinde konuştu.

Soğuk Hava Deposu İhtiyacı Vurgulanıyor

Devrekani’de uzun yıllardır yapılamayan soğuk hava deposu ile ilgili iş insanlarına çağrıda bulunan Başkan Altıkulaç, “Patates üretiminde soğuk hava deposu olmazsa olmazlarımızdandır. Devletimizin soğuk hava deposu yapımıyla ilgili ciddi destekleri var. Ancak, geri kalan yüzde 30’luk ayni katkıyı ayarlayamadığımız için bu projeyi bir türlü hayata geçiremedik.” ifadelerini kullandı.

Seydiler’de Pancar Üretimi

Kastamonu’nun Seydiler ilçesinde pancar yetiştiriciliği yapan Cihan Hasanbaşoğlu, bu yıl 130 dekar alanda pancar ekimi gerçekleştirdi. Hasanbaşoğlu, “Kastamonu’da 5 yıldır pancar üreticiliği yapıyoruz. Hasat dönemi başladı, inşallah her şey kazasız belasız geçer. Ancak bu yıl bizlere verilen fiyatta üreticilerin büyük bir kısmı memnun değil.” dedi.

Hasanbaşoğlu, pancar ekiminin karasal iklim nedeniyle daha verimli olduğunu belirterek, “Devletimiz bize sulama imkanı tanıdı. Pancarımızı istediğimiz zaman sulayabiliyoruz.” ifadelerini kullandı. Ekim zamanı olarak nisan ayının ikinci haftasından itibaren pancar ekmeye başladıklarını sözlerine ekledi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu’da Şeker Pancarı Hasadı ve Üretim Süreci
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir