1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kent Yaşamını Bıraktı, Şimdi Bilecik’te İstiridye Mantarı Üretiyor

Kent Yaşamını Bıraktı, Şimdi Bilecik’te İstiridye Mantarı Üretiyor

kent yasamini birakti simdi bilecikte istiridye mantari uretiyor qUgEZk2m.jpg

Kent yaşamını geride bırakarak Bilecik’in İnhisar ilçesine bağlı Koyunlu köyüne yerleşen Selin ve Erhan Erikli çifti, devlet desteğiyle kurdukları tesiste istiridye mantarı yetiştiriyor.

2014 yılında Ankara Üniversitesinden mezun olan 34 yaşındaki ziraat mühendisi Erhan Erikli, uzun yıllar TÜBİTAK ile KOSGEB’de evsel mantar üretim kitleri üzerine çalıştı. Erikli, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sosyoloji Bölümü mezunu Selin Sümerli ile hayatını birleştirdikten sonra Eskişehir’den Bilecik’in Koyunlu köyüne taşındı.

Üç yıl önce 16 dönüm arazi satın alan çift, şehir hayatını geride bırakarak tarıma yöneldi. Arazilerinde kurdukları serada sebze ve meyve yetiştiren çift, aynı yıl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla “Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi”nden faydalanmaya hak kazandı. Proje kapsamında yüzde 100 hibe desteği alarak, 110 metrekare kapalı alana sahip istiridye mantarı üretim tesisi inşa ettiler. Tesislerinde yaklaşık 8 ton kompost ve iklimlendirme ekipmanları bulunuyor. Erikli çifti, yıllık 8 ila 10 ton mantar üreterek İstanbul ve Bursa’daki meyve ve sebze hallerine satış yapıyor.

“Mantarla İlgili Geçmişim Olduğu İçin Bu Ürün Bize Daha Uygun Geldi”

Erhan Erikli, tarımsal üretim süreçlerine duyduğu ilgi nedeniyle ziraat mühendisliğini seçtiğini belirtti. Koyunlu’nun tarıma elverişli iklime sahip olduğunu vurgulayan Erikli, “Araştırma sonucu burayı bulduk ve yerleştik, mutluyuz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde çalışan arkadaşlar Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi’nden bahsettiler. Önceden mantarla ilgili geçmişim olduğu için bu ürün bize daha uygun geldi. İstiridye mantarı için başvurduk ve kabul edildi.” dedi.

Hasat başına ortalama 1 ton ürün aldıklarını aktararak, “Eylül ayında hazırlıklara başlıyoruz. Önce tesisin elektrik aksamlarına bakıp kontrol ediyoruz. Kompostları yerleştirmeden önce dezenfeksiyon yapıyoruz. Daha sonra kompostlarımız geliyor. Bir hafta sonra mantarların çıkacakları delikleri açıyoruz. Karanlık ortamda 3 hafta kuluçka süreci devam ediyor. Yaklaşık 1 hafta mantarların büyümesi sürüyor. Akabinde hasat ediyoruz.” şeklinde konuştu. Erikli, tesislerini büyütmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

Selin Sümerli Erikli ise eşi sayesinde mantarcılığı öğrendiğini ifade ederek, “Gün boyu çalışıyoruz. Mantarlarımızla ilgileniyoruz. Seralarda çapalama ve ot temizliği yapıyoruz. Memnunuz, devamını da getirmeyi düşünüyoruz. Önceden yaptığım meslekte çok tatmin olmuyordum. Ben de istiridye mantarını ilk defa burada denedim, daha önce tüketmemiştim. Herkese tavsiye ederim, lezzetli bir mantar.” dedi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kent Yaşamını Bıraktı, Şimdi Bilecik’te İstiridye Mantarı Üretiyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir