Hattat Hüseyin Kutlu ve ekibi tarafından 9 yılda hazırlanan 10 ciltlik “İstanbul Mushafı”, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde sergileniyor. İslam medeniyetine estetik bir övgü niteliğindeki bu eser, farklı dönemlerin sanat anlayışlarını bir araya getiriyor.
Hattat Hüseyin Kutlu ve 66 kişilik ekibi tarafından 9 yıllık bir çalışma sonucu hazırlanan “İstanbul Mushafı”, Ankara’da bulunan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde sergileniyor. 10 ciltlik bu özel eser, İslam medeniyetinin estetik birikimini tek bir eserde birleştiriyor.
15 Asırlık İslam Coğrafyasının Sanatı Bir Arada
İslam tarihinin farklı dönemlerindeki sanat anlayışlarını yansıtan İstanbul Mushafı, hattından tezhibine kadar her detayı özenle tasarlandı. Mürekkep, kağıt, ahar ve baskı teknikleri gibi tüm unsurlarıyla dikkat çeken bu eser, İslam dünyasında eşi benzeri olmayan bir çalışma olarak değerlendiriliyor.
Hattat Hüseyin Kutlu, eser hakkında şu bilgileri verdi:
“İstanbul Mushafı’nın özelliği şu, Hazreti Peygamber döneminden günümüze kadar İslam tarihinde ve coğrafyasında yazılmış ne kadar sanatlı mushaf varsa, onlarda olan her şey, 10 cilt halinde özetlendi. Mushafın tıpkı basımlarını da mushaf için ürettiğimiz kağıtlara yaptık.”
11 Farklı Hat ve 62 Sayfa Tasarımı
Kutlu, İstanbul Mushafı’nda 11 farklı hat çeşidi ve 62 özgün sayfa tasarımı kullanıldığını belirtti. Her bir cilt, dönemsel özellikler göz önünde bulundurularak tasarlanan farklı kapaklarla hazırlandı. “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne teslim edilen bu çalışma, İslam medeniyetine vurgu yapmayı amaçlıyor” dedi.
“Bizim Kadim Bir Medeniyetimiz Var”
Hüseyin Kutlu, İstanbul Mushafı çalışmasının ardındaki düşünceyi şu sözlerle dile getirdi:
“Bizim maalesef inkar ettiğimiz ve yok saydığımız bir medeniyetimiz var. 300 yıla yakın Batı medeniyetine yöneldik. Ancak İslam medeniyetinin estetik ve insani değerlerini göz ardı etmememiz gerekiyor. Bu medeniyet yaşanılır ve yaşatılır bir medeniyettir.”
Kutlu, İslam medeniyetinin zenginliklerini göstermek ve Müslümanların inandığı değerlerin ana kaynağına dikkat çekmek amacıyla bu eserin ortaya konduğunu ifade etti.
İslam Medeniyetine Vurgu
Mushaf çalışmasında, farklı koleksiyonlarda ve müzelerde dağılmış olan değerlerin bir araya getirildiğini belirten Kutlu, “Bu muhteşem tablo, ancak bu değerler bir araya getirilirse fark edilir ve bu medeniyete vurgu yapar. Türk milleti ve İslam ümmetinin Batı medeniyetine ihtiyacı yoktur” diyerek bu eserin önemini vurguladı.
(AA)