Ankara Valisi Vasip Şahin, başkentte afet risklerine karşı hazırlanan 125 eylem planından 21’inin tamamlandığını, 87’si üzerinde çalışmaların devam ettiğini açıkladı. İl Afet Risk Azaltma Planı ile afetlere karşı daha dirençli bir şehir hedefleniyor.
Ankara Valisi Vasip Şahin, başkentteki ‘Afet Risk Azaltma Planı’ hedefleri ve eylemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Vali Şahin, “Ankara ‘İl Afet Risk Azaltma Planında’ 5 hedef ve 125 eylemi gerçekleştirmek üzere sorumlu kurum ve destekleyici kurumlar belirlenmiştir. Takip ve izlemesi yapılan eylemlerden 21 adedi tamamlanmış, 87 adet eylem ile ilgili çalışmalar devam etmekte, 17 eylem ile ilgili çalışmalara başlanmıştır” dedi.
Vali Şahin, ‘13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü’ etkinlikleri çerçevesinde, İçişleri Bakanlığı tarafından koordine edilen ’81 İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) İzleme ve Değerlendirme Kurulları’ toplantısına katıldı. Toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Bugün, 81 ilde olduğu gibi Ankara’da da, İçişleri Bakanlığı koordinesinde ‘İl Afet Riski Azaltma’ planlarının gözden geçirilmesi toplantısı yapıldı. Bu kapsamda, ilgili kuruluşların temsilcileri toplantımıza katılım sağladı. Ankara, diğer iller kadar birinci derece riskli bölgede yer almasa da, Anadolu coğrafyasının yaşadığı riskleri bünyesinde barındırdığı için afet risklerine karşı hazırlıklarımızı yapmak durumundaydık” şeklinde konuştu.
Gerçekleştirilen çalışmaların önemine vurguda bulunan Vali Şahin, “Risk azaltma konusundaki uluslararası çerçeveler kapsamında yerel düzeyde yapılması gereken önemli çalışmalar bulunmaktadır. Tüm illerde ‘İl Afet Risk Azaltma Planı’ hazırlanmıştır. Özellikle son yıllarda ülkemizde meydana gelen afetlerin ardından yapılan analizler, afetler meydana gelmeden önce afet risklerini azaltma çalışmalarının, can ve mal kayıplarının azaltılmasında hayati öneme sahip olduğunu göstermektedir. Planın hazırlanma amacı, tüm kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin kendi görev kapsamları içerisinde risk azaltmaya yönelik çalışmalarının bir araya getirilmesidir. Valiliğimizin bu süreçteki en önemli görevi, eylemlerin gerçekleştirilmesinin takip ve izlenmesini yapmak, mümkün olan kapasite geliştirmeye katkı sunmak ve uygulamalarda engelleri kaldırarak aksaklıkların önüne geçmektir” ifadelerini kullandı.
Vali Şahin, herkesin sorumlu ve bilinçli bir şekilde hareket etmesi gerektiğini belirterek, “Ankara ilimiz için afet riskleri denildiğinde ilk akla gelen konu depremdir. İlimiz sınırları içerisinde her ne kadar yıkıcı olabilecek büyüklükte aktif bir fay olmamasına rağmen bulunduğu konum itibarıyla ülkemizin en büyük deprem üretecek faylarından KAF (Kuzey Anadolu Fayı), Kırıkkale-Erbaa Fayı ve Tuz Gölü Faylarının etki alanında kalmaktadır. Bu noktada depremle ilgili afet risklerinin azaltılması için sağlam zeminlerde daha dayanıklı binalar inşa etmenin yanında kurum ve kuruluşların da diğer afet risklerinin farkında olması ve buna göre gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Tüm afet risklerini azaltmak amacıyla kurumsal ve bireysel olarak toplumun tüm aktörlerinin rol ve sorumlulukları vardır” dedi.
Ankara’da alınan önlemlerle ilgili konuşan Vali Şahin, “2021 yılında yürürlüğe giren Ankara İl Afet Risk Azaltma Planı kapsamında sorumlu kurum ve kuruluşlar ile birlikte planda yer alan amaç, hedef ve eylemlerin bir kısmı tamamlanmış, bir kısmının da gerçekleştirme çalışmaları devam etmektedir. Eylemlerin hayata geçirilmesiyle beraber vatandaşlarımızın ve şehrimizin afet risklerine karşı daha dirençli hale getirilmesi hedeflenmiştir. Ankara ‘İl Afet Risk Azaltma Planında’ 5 hedef ve 125 eylemi gerçekleştirmek üzere sorumlu kurum ve destekleyici kurumlar belirlenmiştir. Takip ve izlemesi yapılan eylemlerden 21 adedi tamamlanmış, 87 adet eylem ile ilgili çalışmalar devam etmekte, 17 eylem ile ilgili çalışmalara başlanmış olup bu konuda hızlı bir şekilde yol alınması için gerekli tüm özverili çalışmalara devam edilmektedir” şeklinde konuştu.
(Haber Merkezi)