Ankara’nın Mamak ilçesinde 2021 yılında tescillenerek yöresel lezzetler arasında yerini alan ekşi mayalı Kutludüğün ekmeği, kadınlar tarafından üretilerek 600 yıllık bir geleneği sürdürüyor.
Mamak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (MAKKOP) aracılığıyla, kadınlar bu özel ekmeği yaparak hem istihdam oluşturuyor hem de kültürel mirasa sahip çıkıyor.
Kutludüğün ekmeği, 2021 yılında ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ alarak resmi olarak tanınmış olup, ekşi maya ile hazırlanıyor. Ankara’nın çeşitli bölgelerinde satışa sunulan bu ekmek, 60 liradan başlıyor.
Ekmeği Meclise Kadar Gönderiyoruz
MAKKOP’un sorumlu şefi Emine Ediz, Kutludüğün’deki fırında hem ekşi mayalı hem de sütlü ekmek ürettiklerini belirtti. Ediz, “Ekmeğimizin 600 yıllık bir geçmişi var. Odun ateşinde pişiriyoruz ve ekşi maya kullanıyoruz. Tamamen doğal malzemelerle üretiyoruz. Bu ekmekle büyüdük. Ekmeğimizi meclise kadar gönderiyoruz. Ayrıca fırınlarımız ve satış noktalarımız mevcut. Vatandaşlar, buradan ekmeği temin edebiliyor. Ekmeğin içinde sadece un, su, tuz ve ekşi maya var, hiçbir katkı maddesi yok. Aynı zamanda coğrafi işaretli bir ekmek. Günlük üretimimiz siparişe göre değişiyor; yaklaşık 200-300 ekmek üretiyoruz. Köy çevresindeki 30’dan fazla fırında tüm ustalar kadın” dedi.
Ekmekler Ziyan Olmuyor
Ediz, fırında hiç ekmek israfı olmadığını vurgulayarak, “Ekmekleri geri dönüşüm için keserek tepsilere koyduktan sonra tekrar fırınlıyoruz. Böylece çorbalarda kullanılmak üzere satılıyor” ifadelerini kullandı.
Kadının Başaramayacağı Şey Yoktur
Kutludüğün’deki fırında toplam 10 kişinin çalıştığını açıklayan Ediz, “Burada 4 kişi üretimden sorumluyuz. Bir arkadaşımız sipariş alırken, diğerleri siparişleri dağıtıyor. Kadın olarak çalışmak gurur verici. Kendi ayaklarımız üzerinde durmak kadar güzel bir şey yok. Evde olsak elimizden hiçbir iş gelmiyor. Kadının başaramayacağı şey yoktur. Odun ve ekmek taşımak artık bizim için normal bir iş gibi” dedi.
(Haber Merkezi)