Ankara, Yüksek Teknoloji İhracatında Farkını Ortaya Koyuyor

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, bilim ve teknoloji ile sanayi arasında güçlü bir ekosistem oluşturmaya yönelik çalışmalara devam ettiklerini ifade etti. Ardıç, “Ankara yüksek teknolojili üretimde farkını ortaya koyuyor. Sanayinin ve teknolojinin başkenti hedefimize kararlı adımlarla yürüyoruz.” dedi.

ASO tarafından hazırlanan “Ankara’nın Dış Ticaret Analizi ve Teknolojik Boyut Çalışma Raporu” yayımlandı. Bu rapor, başkent Ankara’nın dış ticaretinin teknoloji sınıflandırmasına göre analiz edilmesi ve Türkiye’nin diğer 5 büyük sanayi şehri ile karşılaştırılması amacıyla hazırlandı. Rapor, 2018-2023 yıllarını kapsıyor.

Raporun içeriğinde, Ankara ve diğer 5 büyük sanayi şehrinin dış ticaret rakamları, OECD tanımlamaları kullanılarak Uluslararası Standart Sanayi Sınıflandırmasına (ISIC Rev. 3) göre hesaplandı. Bu veriler aracılığıyla, Ankara’nın ihracat performansı, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa ve Gaziantep ile karşılaştırıldı. Teknoloji sınıflandırması verilerine göre Ankara’nın yüksek teknoloji ihracatı payının yüzde 13 olarak belirlendiği, bu oranın Türkiye ortalaması olan yüzde 3,1’den ve diğer büyük sanayi şehirlerinden yüksek olduğu görüldü. Bu bağlamda, Ankara, ihracatında yüksek teknoloji payı en fazla olan kent olarak öne çıkıyor.

Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatının yüzde 64’ü İstanbul, yüzde 19’u ise Ankara tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak, yüksek teknoloji sınıflandırmasında ihracat oranı diğer 5 büyük sanayi ilinden daha yüksek olmasına rağmen, Ankara bu kategoride dış ticaret açığı veriyor. Orta yüksek ve düşük teknolojide ise son 5 yılda dış ticaret fazlası elde etti.

Raporda, Türkiye’nin yüksek ve orta-yüksek teknoloji ihracatının artmasına, kilo başına ihracat gelirlerinin yükselmesine ve kronik cari açığın azalmasına katkı sağlayacak politika önerilerine de yer verildi.

ASO Başkanı Ardıç, ihracatın ulusal değerlerini oluşturan il düzeyindeki büyüklüklerinin teknoloji sınıflamasına göre üretilmesinin ve iller arası karşılaştırılmasının önemine vurgu yaptı. Ankara’nın nitelikli üniversiteleri, insan kaynağı ve girişimcilik potansiyeli ile Türkiye’nin birçok iline göre daha avantajlı bir konumda olduğunu belirten Ardıç, “Bu avantajın üretime daha iyi yansıtılabilmesi için, bilim ve teknoloji ile sanayi arasında güçlü bir ekosistem oluşturmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Ankara’nın yüksek teknolojili üretimdeki başarısını artırmak için kararlı adımlarla ilerlediklerini ifade eden Ardıç, Oda’nın hazırladığı bu raporun yerel politikaların oluşturulması ve ulusal politikalarla entegre edilmesi bağlamında oldukça önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ankara, Yüksek Teknoloji İhracatında Farkını Ortaya Koyuyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir