Ankara’da Balık Ölümleri: Eymir Gölü’nde Neler Oluyor?

ankarada balik olumleri eymir golunde neler oluyor gZVlRie6.jpg

ODTÜ ve Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle, Ankara’da bulunan Eymir Gölü’ndeki balık ölümlerini azaltmak için sazan popülasyonunun %75 oranında azaltılması hedefleniyor. Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, ekolojik yapıyı iyileştirme sürecini anlattı.

ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, Eymir Gölü’nde yaşanan balık ölümlerini engellemek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile bir protokol imzalayacaklarını belirterek, “Hedefimiz göldeki ekolojik yapıyı iyileştirmek. Bunun için 1 yıllık süreçte göldeki sazan balıklarının yüzde 75’ini seyreltmek istiyoruz.” dedi.

Aynı zamanda ODTÜ Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOSAM) Müdürü olan Beklioğlu, Eymir Gölü’nde artan balık ölümlerinin sebepleri hakkında bilgi verdi. Beklioğlu, suya karışan evsel ve tarımsal atıkların, balık ölümlerinin en önemli nedenleri arasında olduğunu belirtti ve bu atıkların sudaki azot ve fosfor seviyesini artırarak oksijen seviyesini düşürdüğüne dikkat çekti.

Sazan Balıklarının Sayısındaki Artış Tehlike Yaratıyor

Eymir Gölü’nde sazan balıklarının sayısında artış yaşandığını ifade eden Beklioğlu, “Biz, Eymir Gölü’nde sazan balıklarının sayısında artış yaşandığını gözlemledik. Bu durum, göl ekosisteminde olumsuz etkiler yaratıyor.” dedi. Gölün dip çamurunu karıştıran sazanların, planktonların çoğalmasına neden olduğunu ve oksijen seviyesini daha da düşürdüğünü belirten Beklioğlu, şunları ekledi: “Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğüyle bir görüşme yaptık ve bu görüşmelerden olumlu dönüşler aldık. Bakanlıkla bir protokol imzalayacağız ve Eymir Gölü’ndeki artan sazan balıklarını azaltacağız. Hedefimiz göldeki ekolojik yapıyı iyileştirmek. Bunun için 1 yıllık süreçte göldeki sazan balıklarının yüzde 75’ini seyreltmek istiyoruz. Buradan elde ettiğimiz sonuçlar, Türkiye’nin farklı yerlerine de uygulanması açısından model oluşturuyor.”

Vatandaşlar Kötü Koku ve Kirlilikten Şikayetçi

Eymir Gölü’nde hobi amaçlı balıkçılık yapan vatandaşlar da göldeki kirlilik ve kötü kokudan rahatsızlık duyduklarını dile getirdi. Ali Haydar Ataş, “Balıklar neredeyse yok gibi. Balıkçı arkadaşlar gelirdi, onlar da yok artık. 2 saattir buradayım, hiç balık tutamadım.” dedi. Tunç Cihan Özgül ise “Artık Eymir Gölü’nde balık tutmamayı tercih ediyoruz. Arabayla geçerken de yürüyüş yaparken de çok kötü bir koku yayılıyor. Üzülüyorum bu duruma.” diye konuştu. Özgül, ölen balıkların çoğunluğunun turna balıkları olduğunu kaydetti.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ankara’da Balık Ölümleri: Eymir Gölü’nde Neler Oluyor?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir