Ankara’da, gazetecilere yapay zeka desteğiyle sadece 4 dakikada kalp sağlığı taraması yapıldı.
Kardiyoloji uzmanı doktor Esad Çekin, Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen bu taramada kalp hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan yapay zeka programı sayesinde kalp krizini önceden tespit edebildiklerini ifade etti.
Kalp damar hastalıklarının genellikle yaşlılarla ilişkilendirildiğini ancak son yıllarda genç nüfusu da etkilediğini belirten Çekin, “Bu durum Türkiye’de biraz daha vahim. Son yayımlanan bir istatistikte yüzde 10,8 ölüm oranıyla kalp krizi kaynaklı ölümlerde Türkiye birinci sırada yer alıyor. Günümüzde modern yaşamın getirdiği bazı değişiklikler, belki de Kovid-19 pandemisi etkisi nedeniyle genç yaşlarda kalp krizi görebiliyoruz. Bir gencimiz, hayatının baharında halı saha maçı esnasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybedebiliyor. Yakın zamanda çokça şahit olduğumuz gibi sanatçılarımız sahne esnasında, doktorlarımız sokak ortasında veya uzun yol şoförleri direksiyon başında kalp krizi geçirebiliyorlar. Kalp krizi riskini önceden tespit ederek önleme imkanımız mevcut. Bu açıdan artık arkamıza yapay zekanın desteğini de alabiliyoruz.” dedi.
Gazeteciler Cemiyeti’nde, yoğun stres altında çalışan gazetecilere yapay zeka ile kalp taraması yaptıklarını belirten Çekin, “Son yıllarda kardiyolojide kullanmaya başladığımız yapay zeka destekli vektör kardiyografi metodu ile sadece 4 dakika içinde hiçbir yan etki olmadan kalp taraması yaptık. Uygulamayla alternatif metotların aksine bir iğne, ilaç uygulaması, koşu bandı efor gereksinimi veya radyasyon gereksinimi olmadan yüzde 90’ın üzerinde bir doğruluk oranıyla kalp damar hastalıklarını henüz gün yüzüne çıkmadan tespit edebiliyoruz. Bu sayede kalp krizi kaynaklı ölümlerin önüne geçebiliyoruz.” diye ekledi.
Bilgisayar mühendisi Abdullah Çekin de yapay zekada yaşanan gelişmeler sayesinde dünya genelinde en yaygın ölüm sebebi olan kalp hastalıklarının erken evrede tespit edilebildiğini vurguladı.
(Haber Merkezi)