Ankara’nın Çubuk ilçesinde, kışlık armut hasadına start verildi.
Ankara Çubuk’ta yetiştirilen Ankara armudu, kış aylarında tatlıdan kompostoya kadar pek çok alanda kullanılan bir meyve olarak öne çıkıyor. Bu yıl rekoltenin geçen yıla göre daha fazla olması bekleniyor.
Üretici Mustafa Çoban, meyve yetiştiriciliği yaptığını belirterek, “Çubuk’un öne çıkan ürünlerinden birinin de armut olduğunu” söyledi. Çoban, armut ağaçlarının veriminin yaşına göre değiştiğini ifade ederek, “Bir ağaçtan ortalama 500 kilogram çıkar. Bu armut çok tatlıdır. Ankara’ya has bir armut çeşididir. Hasadın başında 10 tona yakın bir armudumuz oldu. Sadece Kuruçay Mahallemizde 200-300 ton civarında Çubuk armudu çıkar.” dedi.
Genelde armut hasadına ekim ayının başında başlandığını belirten Çoban, “Ancak bu sene biraz erken hasat başladı. Topladığımız armudu, depolara bırakarak olgunlaşmasını bekliyoruz. Daha sonra olgunlaştıkça satışa sunuyoruz.” şeklinde konuştu.
Atalarının mesleğini sürdürdüğünü dile getiren üretici Ahmet İlhan, “Ankara armudu sulu olur, yemesi güzel olur. Olgunlaştığında çok tatlıdır.” ifadelerini kullandı. Üretici Mustafa Çelik ise, depolarda sakladıkları armutları olgunlaştıkça sattıklarını ve armuttan çocuk maması ile pekmez de yapıldığını anlattı.
(Haber Merkezi)