Ankara’nın Çubuk ilçesine özgü olan Çubuk Basma Peyniri, benzersiz lezzeti ve geleneksel üretim yöntemi ile dikkat çekiyor.
Hayvancılığın yaygın olduğu Ankara’nın Çubuk ilçesi, özellikle Çubuk basma peyniri ile dikkat çekiyor. Zahmetli yapım süreciyle hazırlanan bu peynir, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Çubuk ve çevresinde hayvancılıkla uğraşan kadınlar, bu lezzeti ustalıkla ortaya çıkarıyor.
Bölgedeki basma peynirinin yapım süreci, ineklerin sağılmasıyla başlıyor. Sağılmış süt, pişirildikten sonra mayalanması için bekletiliyor. Mayalanmanın ardından, üzerine konulan ağırlıklarla suyu süzülen peynir, yoğurularak bidon ve küplere sıkıca bastırılıyor. Peynir, serin ve karanlık bir ortamda bir veya iki ay süreyle kumun içerisine gömülerek olgunlaşıyor ve tüketime hazır hale geliyor.
Kızılöz Mahallesi’nde yaşayan üreticilerden Rukiye Sefa, bu lezzetli peynirin yapımını evlendikten sonra kayınvalidesinden öğrendiğini belirtiyor. Aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla sütlerini peynir, yağ ve yoğurt yaparak değerlendirdiklerini ifade eden Sefa, “Bu peynirin adı Çubuk basma peyniridir. Çok şükür talep var. Müşterinin isteğine göre 2, 3 veya 5 kiloluk bidonlara bunu basıyoruz. Tam yağlı, doğal, lezzetli, katkısız peynir.” şeklinde konuştu.
Diğer bir üretici Sami Sefa ise, hayvancılıkla uğraşanların kendi ürünlerini değerlendirmesinin gelirlerini artırdığını vurguladı. Sami Sefa, “Bu konuda hanımların desteği gerekiyor. Onlar destek vermezse bu işler yapılamaz. Benim hanımın çok büyük desteği var. Allah razı olsun. O olmazsa biz zaten hiç bu işi yapamayız. Yağ, yoğurt, peynir, o yapıyor. Biz basmasını ve pazarlamasını yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin birçok şehrinden peynir talebi geldiğini belirten Sefa, “İzmir’e, Bursa’ya, İstanbul’a gönderiyoruz. Ankara’da çok müşterilerimiz var, onlara gönderiyoruz. Yurt dışında olan aileler var, onlara gönderiyorlar. Yani şükür Allah’a, satışlarımız iyi.” şeklinde sözlerini tamamladı.
(AA)