Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sincan-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi’nde %90’lık ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Proje hem yolcu hem yük taşımacılığında büyük katkı sağlayacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sincan Organize Sanayi Bölgesi (OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi’nin yapım çalışmalarını yerinde inceledi. Projenin, Yenikent bölgesinde yaşayan vatandaşlara hızlı ve konforlu bir toplu taşıma imkanı sunacağını belirten Uraloğlu, aynı zamanda Kazan Soda tesislerinin lojistik kapasitesini artırarak ülke ekonomisine katkı sağlayacağını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, projenin başkent Ankara’nın sanayi, lojistik ve kent içi ulaşım altyapısını güçlendirecek stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Bu hattın, hem yolcu hem de yük taşımacılığında önemli bir dönüşüm sağlayacağını söyledi.
Proje Hakkında Detaylar
Proje, Sincan’dan başlayarak Yenikent’e kadar uzanan 16 kilometrelik bir güzergahı kapsamaktadır. Uraloğlu, “Projemiz Sincan’dan başlayıp Yenikent’e uzanan 12 kilometrelik Başkentray Banliyö Hattı’nı ve Yenikent’ten Kazan Soda tesislerine 4 bin 17 metrelik iltisak hattını kapsıyor. Sincan-Yenikent güzergahında yeni çift hatlı demir yolu yapıyoruz ve bu hatta ‘OSB’, ‘Yenikent-1’ ve ‘Yenikent-2’ adında üç yeni istasyon kuruyoruz. Böylece Başkentray Banliyö Hattı’nı Yenikent’e kadar uzatmış olacağız.” şeklinde konuştu.
Yük Taşımacılığı ve Ekonomik Katkılar
Projenin tamamlanmasıyla birlikte Başkentray Banliyö Hattı’nın Sincan İstasyonu üzerinden 1. OSB ve Yenikent’e entegre edileceğini açıklayan Uraloğlu, Yenikent’in 600 bini aşan nüfusunu hızlı, güvenli, konforlu ve ekonomik bir toplu taşımayla metropol sistemine bağlayacaklarını belirtti. Ayrıca, Kazan Soda tesislerine bağlayacakları iltisak hattı sayesinde yılda yaklaşık 4,5 milyon ton yük taşıyacaklarını ifade etti.
Uraloğlu, “Kazan Soda Fabrikası’nda üretilen soda külünü ekonomik ve hızlı bir şekilde limanlara ulaştırıp dünya piyasasına sunarak ülkemize ciddi bir ekonomik katkı sağlayacağız. Ayrıca, şu anda tırlarla taşınan soda külünü demir yoluna kaydırarak karbon emisyonunun azalmasına katkı sağlayacağız.” dedi.
Projenin İlerleyişi ve Hedefler
Projenin altyapı işlerinde yüzde 85, üstyapı çalışmalarında ise yüzde 44’lük bir ilerleme kaydedildiğini aktaran Uraloğlu, inşa ettikleri 2 bin 239 metre uzunluğundaki 11 aç-kapa tünelindeki işlerin tamamına yakının bitirildiğini ve toplam 408 metre uzunluğundaki 4 köprünün yüzde 88’lik kısmının tamamlandığını söyledi. Üstyapı için ihtiyaç olan 3 bin 560 ton rayın 3 bin 467 tonunun sahaya sevk edildiğini de ekledi.
Sahada 268 personel ve 127 makineyle 7 gün 24 saat çalışıldığını belirten Uraloğlu, projenin genelinde yaklaşık yüzde 90’lık fiziki ilerleme kaydedildiğini açıkladı. “Tüm bu ilerlemeler ışığında, işlerimizi bu yılın üçüncü çeyreğinde tamamlamayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, ayrıca Halkalı-Kapıkule, Ankara-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Yerköy-Kayseri hızlı tren hatları gibi birçok projenin yapım çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. “Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı Projesi’nin de gündemimizde olduğunu” belirterek, bu hattın 344 kilometre uzunluğunda olacağını ve saatte 350 kilometre hıza ulaşan trenlerle seyahat süresinin 80 dakikaya indirilmesinin planlandığını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, “Bu çalışmalarla mevcut demir yolu ağımızı 2028’e kadar 17 bin 500 kilometreye yükseltmeyi hedefliyoruz. 2053 hedeflerimiz ise yaklaşık 28 bin 500 kilometredir.” dedi.
Sincan (OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Hattı’nın Türkiye’nin prestij projelerinden biri olarak başarıyla tamamlanacağını belirten Uraloğlu, “Ülkemiz adına çok büyük ve önemli bir projeyi daha hayalden gerçeğe dönüştüreceğiz.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.
(Haber Merkezi)