1. Haberler
  2. Genel
  3. Arıcılar Dertli, Verim Düşüşü Başladı: Nedeni Nedeni Oldu

Arıcılar Dertli, Verim Düşüşü Başladı: Nedeni Nedeni Oldu

aricilar dertli verim dususu yasaniyor nedeni nedeni oldu t1uKJMAO.jpg

Eskişehir İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit, yükselen hava sıcaklıklarının bal üretimini olumsuz etkilediğini ve bu yıl verimin düşük olduğunu bildirdi. Başkan Yiğit, Eskişehir’de arıcılık faaliyetlerinin iklim nedeniyle zayıf olduğunu belirtti.

Eskişehir İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit, bu yıl bal veriminde düşüş olduğunu belirtti. Yiğit, Eskişehir’de arıcılık faaliyetlerinin iklim nedeniyle zayıf olduğunu ifade etti.

İklim Şartları Bal Üretimini Zorlaştırıyor

Ülke genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de yükselen hava sıcaklıkları bal üretimini olumsuz etkiledi. Başkan Yiğit, sıcak havaların çiçekleri etkilediğini ve bu durumun arıların bal üretmesini zorlaştırdığını söyledi. “Eskişehir’in arıcılık faaliyetleri Türkiye geneline göre biraz daha düşük. Eskişehir’de arıcılığın zayıf olduğunu söyleyebilirim. Çünkü Eskişehir sert bir iklime sahip ve bu da arı yetiştiriciliğini zorlaştırıyor. Akdeniz iklimi ve Ege iklimi olan yerlerde üretim çok kolay. Eskişehir’in çok fazla bir etkinliği yok, ama yine de bal üretimi 800 tondu. Açıkçası bu sene düştü. Daha da düşük olacağını tahmin ediyoruz. Her geçen yıl iklim değişikliğinden dolayı bal üretimi düşüyor. Bu sene bu dönemde bal sağımı yapılması lazım. Bal hasadının ilkbaharda olması gerekiyor ama birçok arıcımız iklimden dolayı bunu alamıyor şu an. Yüksek hava sıcaklıkları bal üretimini etkiliyor” diye konuştu.

Çiçek Balı Üretimi Öne Çıkıyor

Bölgede en çok çiçek balı üretiminin mevcut olduğunu belirten Yiğit, “Bölgemizde en çok çiçek balı üretimi mevcut. Bozdağ’da bulunan sedir ağaçlarından da sedir balı üretilir. Meşe balları da mevcuttur, ovada ayçiçek balı üretilir. Çam balı üretmek için Akdeniz iklimi ve Ege ikliminin bulunduğu yörelere taşımak gerekiyor” dedi.

Taşımalı Arıcılık İçin Avantajlı Bölgeler

Taşımalı arıcılık yapanlar için Eskişehir’de iki ilçenin oldukça avantajlı olduğunu belirten Yiğit, “Her yerin dezavantajının yanında avantajı da var. Eskişehir’de en önemli avantajımız Mihalgazi, Sarıcakaya gibi ilçelerimizin bulunması. Burada kışın iklim şartları inanın Akdeniz ikliminden farksız. Taşımalı arıcılık yapanlar için avantaj oluyor. Bilecik’in İnhisar ilçesi var. Bazı arkadaşlarımız da oraya gidiyor. Sabit arıcılık yapanlar için Eskişehir bölgesi karasal sert bir iklime sahip. Ona göre de önlemlerin alınması gerekiyor.”

Üretim Rakamları ve TÜİK Verileri

Yiğit, bu yıl üretimin doksan tonun altına düşebileceğini ve verilerin çarpıtılabildiğini anlatarak “Geçen yıl üretimimiz 90 ton civarındaydı. Bu sene daha düşük olur diye düşünüyoruz. Şu an ballar yeni sağılıyor. Hasatlar bittikten sonra ilçe tarım müdürlükleri herkesin ürettiği balı kayda alıyor. TÜİK verilere göre buranın balının normalde daha fazla olduğunu düşünüyorum. İnsanlar bazen ürettiği rakamı dürüst bir şekilde dile getirmiyorlar, bu da yanlış verilere yol açabiliyor. Taşımacı arıcılık yapanlar da verileri etkiliyor. Burada üretip geldikleri yere döndükleri zaman bal o şehrin üretimi sayılıyor. Geçen sene 350 lira civarında sattık. Bu sene 500 lira civarını düşünüyorum. Ama tabii belli olmuyor. Üretim yapan arkadaşlarımızdan gelen haberler memnun edici değil. Bu yıl herkes verimin az olduğunu söylüyor” dedi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
2
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Arıcılar Dertli, Verim Düşüşü Başladı: Nedeni Nedeni Oldu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir