ANKARA (AA) – Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, binlerce yıllık geçmişiyle medeniyetlere ev sahipliği yapan, Ahiliğin merkezi, Milli Mücadele'nin karargahı, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara'nın, köklü ve özgün mutfak gelenekleriyle Türkiye'nin lezzet haritasında yerini aldığını belirtti.
Oda tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Baran, ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde, Ankara Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Altındağ Belediyesi ev sahipliğiyle, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) işbirliğinde Millet Bahçesi'nde gerçekleştirilen “Türk Mutfağı Haftası” etkinliğine katıldı.
Etkinlikte, başkentin farklı ilçelerinden gelen şefler tarafından kentin yöresel ve coğrafi işaretli lezzetleri tanıtıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Baran, Orta Asya'dan Anadolu'ya kadim toprakların sunduğu ürünlerdeki çeşitliliğin, Selçuklu ve Osmanlı saraylarındaki tatların, Anadolu insanının geleneği, bilgeliği ve maharetinin bugünkü zengin Türk mutfağı kültürünün temellerini oluşturduğunu kaydetti.
Baran, Türk lezzet reçetelerinin dünya mutfağında önemli yer tuttuğuna işaret ederek, “Kuzeyden güneye, doğudan batıya her karış toprağının iklim ve kültür zenginliğini mutfağına yansıtmayı başaran ülkemiz, gastronomi alanında da önemli gelişmeler kaydediyor. Türk mutfağı sağlıklı, yaratıcı, sıfır atık ve sürdürülebilir özellikleriyle de dünyanın dikkatini çekiyor.” ifadelerini kullandı.
Ankara'nın lezzet haritasında yerini aldığını belirten Baran, “Binlerce yıllık geçmişiyle medeniyetlere ev sahipliği yapan, Ahiliğin merkezi, Milli Mücadele'nin karargahı, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara, köklü ve özgün mutfak gelenekleriyle Türkiye'nin lezzet haritasında yerini alıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Baran, Oda tarafından yürütülen coğrafi işaret tescil çalışmalarındana da değinerek, şunları kaydetti:
“Ankara Ticaret Odası olarak, başkentimizin yöresel lezzetlerini gelecek nesillerimize aynı tatlarla miras bırakmak, şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasına, ticaret ve ihracatının gelişmesine katkı sağlamak, şehrimizde gastronomi turizminin gelişimine öncülük etmek için yöresel lezzetlerimize yönelik olarak coğrafi işaret tescil çalışmaları yürütüyoruz. Bugüne kadar Oda olarak başkentimizin yöresel lezzetlerinden 'Ankara Döneri', 'Ankara Erkeç Pastırması', 'Ankara Simidi', 'Ankara Tavası', 'Çamlıdere Höşmerim Tatlısı'na coğrafi işaret tescili aldık.”
– Gastronomi turizminin önemini vurguladı
Dünya turizm pazarında büyük bir rekabet yaşandığına ve bu rekabette fark yaratabilmenin ancak turizmi çeşitlendirmekle mümkün olduğuna dikkati çeken Baran, “Bunun yollarından biri de gastronomi turizmi. Coğrafi işaret tescili konusunda yaptığımız çalışmaların şehrimizdeki gastronomi turizmine de katkı sağlayacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Baran, dünyanın son yıllarda küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkileriyle daha çok karşı karşıya kaldığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
“Kuraklık, tarım ürünleri ve gıda arzında insanlığı tehdit edecek boyutta yaşanan sıkıntılar, israf konusunda daha özenli davranmayı zorunlu kılıyor. Anadolu'da annelerimizin mutfak kültürünün temelini oluşturan 'artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin' sözlerinin bugünkü karşılığı sağlık, sıfır atık, sürdürülebilirlik konuları rehberimiz olmalı.”
Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı ile Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu'nun da konuşma yaptıkları açılış programının ardından katılımcılar stantları ziyaret ettiler. Etkinlik kapsamında vatandaşlara yöresel yemeklerden ikram edildi.
Türk Mutfağı Haftası kapsamında bu yıl “Medeniyetler Mutfağı Ateşi” adı altında etkinlikler gerçekleştiriliyor.
Etkinlik çerçevesinde “Dayanışma Mutfağı” adıyla deprem bölgesinden gelen şefler gösterilerini sunacaklar. Türk Cumhuriyetleri'nden gelen şefler ile down sendromlu şefler de gösteri yapacaklar.
Türk Mutfağı Haftası, 27 Mayıs'ta sona erecek.