1. Haberler
  2. Genel
  3. Çankırı Çerkeş’in Coğrafi İşaretli Hazinesi Damat Çatlatıyor

Çankırı Çerkeş’in Coğrafi İşaretli Hazinesi Damat Çatlatıyor

cankiri cerkesin cografi isaretli hazinesi damat catlatiyor aXWTX9rT.jpg

Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde coğrafi işaret ile koruma altına alınan altı yöresel lezzet, düzenlen toplantıda tanıtıldı.

Çankırı’nın Çerkeş ilçesine ait yöresel lezzetler, coğrafi işaret alarak tescillenmeye devam ediyor. Bu çerçevede ürünler hem korunuyor hem de gelecek nesillere tanıtılıyor. Çerkeş’e has olan ve coğrafi işaret alarak tescillenen Çerkeş lokumu, badıma bükmesi, pırasa dolması, su böreği, sırma baklavası ve Çerkeş kurabiyesi gibi eşsiz tatlar, Tarihi Işıklar Konağı’nda bulunan Çerkeş Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nde üretilip satışa sunuluyor.

Kooperatif aracılığıyla üretilen bu ürünler, ilçenin kültürel mirasının yaşatılmasına katkı sağlamasının yanı sıra ilçe ekonomisine de önemli bir değer katıyor. Kadın girişimcilerin desteğiyle üretilen ve satılan bu lezzetler, ilçenin tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. İlçenin 6 coğrafi işaretli lezzeti, düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

“Elimizden geldiği kadar çaba sarf ediyoruz”

Yöresel lezzetlerin gelecek nesillere aktarılmasını hedeflediğini belirten Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, “Çerkeş’in mutfak kültürünü tanıtmayı 10 yıldır amaç edindik. Bunlarla ilgili her çalışmayı ilçemiz için yapıyoruz. İlçemizin yöresel lezzetlerini her daim ülkemize tanıtmak için elimizden geldiği kadar çaba sarf ediyoruz. Amacımız sadece bu lezzetleri tanıtmak değil, aynı zamanda geçmişte babaanne ve annelerimizin yaptığı yöresel lezzetleri gelecek nesillere aktarmak. 6 ürünümüzün tescilini aldık. Gelecek nesillere Çerkeş’imizin yöresel lezzetlerini aktarmış olacağımızın gururuyla yaşıyoruz” dedi.

Pırasa sarmasını çok beğendiğini söyleyen Çerkeş Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu da, “Benim favorim pırasa sarması. Hepsi birbirinden güzel ama ben pırasa sarmasını çok beğendim” diye konuştu.

Geçmişteki lezzetlerin hiç bozulmadan günümüze geldiğini belirten Huriye Özener, “Bu ürünleri tattıktan sonra ‘çocukluğumuza geri döndük’ diyenler var. Badıma bükmesini tadanlar da yaptıkları ekmeğe benzetiyor. Geçmişten günümüze uzanan o lezzetin hiç bozulmadan burada kaldığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

“Tavsiye ederim”

Yöresel lezzetleri herkese tavsiye ettiğini söyleyen Sibel Demir, “Badıma bükmesini çok beğendim. Börekleri ve kurabiyesi çok güzel. Herkese tavsiye ederim” şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çankırı Çerkeş’in Coğrafi İşaretli Hazinesi Damat Çatlatıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir