Çankırı’da Mantar Zehirlenmelerine Dikkat

cankirida mantar zehirlenmelerine dikkat Caa6jwwR.jpg

Sonbaharın gelmesiyle birlikte mantarların tüketimi artarken, Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, mantar zehirlenmeleri konusunda önemli uyarılarda bulundu. Mantarların zehirli ve zehirsiz türlerinin birbirine çok benzediğine dikkat çeken Sarıkaya, bu durumun zehirlenmelere yol açabileceğini belirtti.

Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Mantar gördüğümüzde aklımıza takılan ilk soru ‘acaba zehirli midir’ sorusudur. Mantar zehirlenmeleri genellikle zehirli olan mantarların yanlışlıkla zehirsiz olarak algılanması sonucu ortaya çıkar. Çünkü şekil ve renk olarak birbirine tıpa tıp benzeyen değişik mantar türleri mevuttur. Örneğin zehirli bir tür olan Amanita türleri zehirsiz olan Agaricus türleri ile rahatlıkla karıştırılabilir,” dedi.

Dünya genelinde 10 binden fazla mantar türü bulunduğunu belirten Sarıkaya, bunlardan sadece 50 ila 100’ünün potansiyel olarak zehirli olduğunu ifade etti. Mantar zehirlenmelerinin genellikle hafif veya orta dereceli şikayetlerle sonuçlandığını, ölümlerin ise nadir görüldüğünü vurguladı. “Mantara bağlı ciddi toksisite veya ölüm daha çok yetişkinlerde görülür. Aynı mantar yemeğini yiyen kişilerin hepsinde zehirlenme olmayabilir. Bir kişide hiçbir şikayet olmazken diğerinde ölüme kadar varabilen ağır durumlar gelişebilir,” şeklinde konuştu.

Zehirlenme belirtilerinin 2 ila 6 saat içinde ortaya çıkabildiğini açıklayan Dr. Sarıkaya, bu belirtileri “Bulantı, kusma, sersemlik, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir” ifadeleriyle aktardı.

Zehirli mantarların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Sarıkaya, “Zehirlenme belirtilerinin fark edilmesi sonrasında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilir. Mantar zehirlenmesinin tehlikeli olduğu, alınan toksik doz, emilim için geçen süre ve diğer kişisel faktörlere göre ölümcül ya da vücudumuzda geri dönüşümsüz hasar bırakabileceği unutulmamalıdır,” dedi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çankırı’da Mantar Zehirlenmelerine Dikkat

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir