Çankırı, mevsim şartlarının çeltik üretimine elverişli olmadığı bir dönemde, bilinçli tarım uygulamaları sayesinde 42 bin dönüm arazide rekor verim elde etti.
Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için bilinçli üretim sürecinin önemine dikkat çekti.
Dr. Düzgün, uygun tohum, toprak hazırlığı ve gübrelemenin bir arada sağlanmadığı durumlarda üretimde başarısızlık yaşanabileceğini belirtti. Mevsim şartlarının çeltik ekimi için uygun olmamasına rağmen, bilinçli tarım uygulamaları sayesinde yüksek verim elde edildiğini ifade etti.
İklim değişikliklerine karşı hazırlıklı olmanın önemine vurgu yapan Dr. Düzgün, “Tarım olmadan olmaz. Tarımsal ve hayvansal üretimin bittiği dönemde insanlık yok olmuş sayılır. Biz, hem şehrimizin hem de ülkemizin insanını doyuracak, aynı zamanda dünyaya ihracat yapacak bir ülke olarak tarımsal, bitkisel ve hayvansal üretimimizi artırmak ve geliştirmek zorundayız. Çiftçilerin kazançlı bir üretim yapmaları, bilinçli üretimden geçiyor.” dedi.
Dr. Düzgün, dünyanın topraksız tarım uygulamalarına yöneldiği bir dönemde, toprakların kaliteli bir şekilde işlenmesi ve uygun tohum, toprak hazırlığı ile gübrelemenin önemini vurguladı.
Çeltik üretiminde bilinçli tarım sayesinde 42 bin dönümden başarılı sonuçlar elde edildiğini aktaran Dr. Düzgün, “Yeni destekleme modeli hakkında çiftçilerimizi önceden bilgilendirip üretime yönlendirmeye çalışıyoruz. Bakanlığımızın verdiği fiyatlardan çiftçilerimiz son derece memnun. Üretimde arzu edilen seviyeye ulaşınca çeltik açısından iyi bir dönem geçirdik.” şeklinde konuştu.
Ruhsatlı olarak ekilen yaklaşık 42 bin dönümlük alan hakkında bilgi veren Dr. Düzgün, bu alanın 7 bin dönümünün Merkez ilçesinde, 35 bin dönümünün Kızılırmak ilçesinde ve 2 bin dönümünün Ilgaz ilçesinde bulunduğunu belirtti. “Ortalama 600 ila 800 kilo arasında dönüme verim almaktayız. Genel olarak hem Merkez ilçemizde hem de diğer ilçelerimizde vatandaşlarımızın memnun olduğu ve kazançlı bir üretim dönemi geçiriyoruz.” dedi.
Gelecek yıllarda damla sulamalı çeltik yetiştiriciliği gibi projeler geliştireceklerini ifade eden Dr. Düzgün, “İnşallah, önümüzdeki yıllarda çeşitli projeler yapacağız. Damla sulamalı çeltik yetiştiriciliği konusunda çalışmalarımız olacak. Amacımız, üreticilerimizin bilinçli olarak daha fazla kazanacağı, birim alandan daha çok gelir elde edeceği, kazançlı, sağlıklı ve güvenilir gıda üretecek bir sistem oluşturmak.” diye konuştu. Dr. Düzgün, tüm Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri ile sahada çalışmalar yürüttüklerini ve daha güzel neticeler almayı umut ettiklerini ifade etti.
(Haber Merkezi)