Çankırılı Adem Yılmaz, dedesi ve babasından miras aldığı tespih tutkusunu ticarete dönüştürdü. Özel tasarım tespihler hazırlayan Yılmaz, geleneksel kültürü modern bir yaklaşımla yaşatıyor.
Çankırı’da yaşayan 21 yaşındaki Adem Yılmaz, dedesi ve babası sayesinde tespihçiliği bir meslek haline getirdi. Küçük yaşlardan itibaren tespihlerle iç içe büyüyen Yılmaz, aile geleneğini devam ettirerek tespih koleksiyonu oluşturmaya başladı.
60 Tespihlik Özel Koleksiyon
Ortaokul yıllarında kendi tespih koleksiyonunu oluşturan Yılmaz, lise eğitimini tamamladıktan sonra üç yıl önce tespih satışına yönelik bir işyeri açtı. Müşterilerine özel tasarımlar sunan Yılmaz, kuka, kehribar, katalin ve bağa gibi çeşitli tespih türleri hazırlıyor. Yılmaz’ın özel koleksiyonu ise 60 tespih içeriyor.
Yılmaz, ailesinde tespih merakının uzun yıllardır sürdüğünü belirterek, “Dedesinin Çankırı’nın ünlü tespih koleksiyoncularından biri olduğuna” dikkat çekti. “1970-80’lerde tespihleriyle araba takas etmek isteyenler sıraya girermiş. Babam da bir koleksiyoncuydu ama bu işin ticarete dönüşmesi benimle başladı.” ifadelerini kullandı.
Zamanla Büyüyen Tespih Aşkı
Tespihçiliğe olan sevgisini dile getiren Yılmaz, “İlk tespihimi 12-13 yaşlarında aldım. Zamanla tespih aşkım büyüdü. Hem seviyorum hem sevdiriyorum hem de bu kültürü devam ettiriyorum.” dedi. Lisede her gün okula farklı bir tespih ile gittiğini belirten Yılmaz, öğretmenlerinin “Tespihçi olacağın o zamandan belliydi” dediklerini aktardı.
Her müşterisinin farklı bir tespih tasarımı talep ettiğini ifade eden Yılmaz, “Nasıl ki her insan farklıysa, her tespih de o kişinin duygularını ve aşkını yaşatmalı benim gözümde.” şeklinde konuştu. Müşterinin isteğine göre gümüş, püskül, dizayn ve işlemelerin belirlendiğini kaydeden Yılmaz, “Müşterimiz mağazamıza geldiğinde mutlu olduğunu belli ediyor. Burasını tespihçiden ziyade genel kültür mağazası, mutluluk konumu diye adlandırıyoruz.” dedi.
(AA)