Çankırı’da Hititler döneminden beri tuz üretimi yapılan ve “Yer Altı Tuz Şehri” olarak bilinen mağara, Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor.
Çankırı merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede yer alan ve 18 bin metrekarelik kapalı alana sahip bu mağara, 200 yıllık geçmişe sahip eşek figürleri, tahnit edilmiş çeşitli hayvanlar ve birçok sanat eseriyle dikkat çekiyor.
Bayram tatili süresince çeşitli şehirlerden gelen ziyaretçiler, mağara içinde fotoğraflar çekiyor ve tuzdan yapılmış figürleri inceliyor. Yer Altı Tuz Şehri Sorumlusu, ziyaretçi kabulüne bayramın birinci günü öğle saatlerinden itibaren başladıklarını belirtti. “Türkiye’nin birçok şehrinden ziyaretçilerimiz geliyor. Çevredeki şehirlerin yanı sıra özellikle İstanbul, Hatay ve Adana’dan yoğun ilgi var. Bu ilgi de bizi sevindiriyor,” şeklinde konuştu.
Mağaranın son yıllarda yapılan çalışmalarla modern bir görünüm kazandığını ifade eden sorumlu, “Daha önce burası düzgün bir alan değildi ancak son yıllarda yapılan otopark ve kafeterya düzenlemeleriyle tuz mağarası yenilikler kazandı. Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen de buraya büyük önem veriyor,” dedi.
Mağaranın astım, bronşit ve nefes darlığı gibi sağlık sorunlarına iyi geldiğini aktaran sorumlu, “Misafirlerimiz burayı hem sağlık hem de turizm amacıyla ziyaret ediyor. Günlük ortalama 3 ile 5 bin kişi arasında ziyaretçi ağırlıyoruz. Yerin 150 metre altına iniyorsunuz ve burada Çankırı’da çıkarılan 7-9 milyon yıllık fosillere ait rölyefler bulunuyor,” şeklinde ekledi.
İstanbul’dan gelen bir ziyaretçi, tuz mağarasını sosyal medya üzerinden keşfettiğini belirterek, “Beklentimi fazlasıyla karşıladı. Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla gezerek geldik,” dedi. Ankara’dan gelen bir diğer ziyaretçi ise, aslen Çankırılı olduğunu ve tuz mağarasını daha önce bildiğini dile getirerek, “Son yıllarda mağaranın yeni bir görünüm kazandığını gördüm. Turizme yakışır bir hale gelmiş. Memleketimizin böyle bir değeri olduğunu görmek bizi gururlandırıyor,” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)