1. Haberler
  2. Genel
  3. DOĞRU SAKLAYIN, ZEHİR OLMASIN

DOĞRU SAKLAYIN, ZEHİR OLMASIN

featured

kurban_eti_nasil_saklanmali6Kurban Bayramı’nda, et saklama şartlarına yönelik yanlış ve eksik bilgi sebebiyle zehirlenme vakaları artıyor. Uzmanlar, kesimin ardından etlerin dinlendirme, parçalama, dağıtım ve dondurma işlemlerinin doğru yapılmaması sebebiyle gıda zehirlenmeleri yaşandığına dikkat çekiyor.

Gerede Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Yücel, Kurban Bayramı’nda özellikle kırmızı et yemenin arttığını belirterek, “Kurbanlık hayvan ilk kesildiğinde, stresten dolayı eti sert oluyor. Bu etin 5–6 saat oda sıcaklığında, güneş görmeyen bir alanda beklemesi gerekiyor, çünkü hayvan kesildiğinde sıcaklığı 40 derecelerde oluyor. Yaklaşık 10 derecelik düşüş için bekletilmesinde fayda var. Sonra etler küçük parçalara bölünmeli. Dağıtımı yapılacağı da düşünülürse kesimin hemen ardından poşetlere koyulmamalı. Sıcaklıkla birlikte et, torba içinde yeşillenir ve zararlı hale gelir” dedi.

KURBAN ETLERİ BUZDOLABNDA NASIL SAKLANIR?

Eti tüketmeden önce bir süre bekletilmeli diyen Gerede Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Yücel, kurban etini doğru saklamanın püf noktalarını anlattı. Et kesiminde kullanılan bıçak, satır gibi kesici aletlerin; kullanılan kapların ve kesim yapan kişilerin ellerinin temiz olması oldukça mühimdir. Kesim yerinde mutlaka sıcak-soğuk su bulundurulmalı ve bu suların içme suyu kalitesinde olmasına dikkat edilmelidir. Etler büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde parçalara ayrılmalıdır. Bu ayrılan etler daha sonra temiz bir poşet veya yağlı kağıda sarılarak saklanabilir. Ette var olan mikroorganizma sayısını azaltmak, toksin salgılanmalarını ve çevreden bulaşabilen mikroorganizma üremelerini önleyebilmek için, etlerin güneş görmeyen serin bir yerde yaklaşık 4-5 saat dinlendirilmesi gerekir. Tabi bekleme süresinde etlerin hava alması da sağlanmalıdır. Daha sonra etler buzdolabına kaldırılmalı ve soğutulmalıdır. Etler kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Kurban eti tüketilmeden önce en az 12 saat buzdolabında dinlendirilmelidir. Çünkü hazımsızlık başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilir. Kurbanlık etinin dayanma süresi, normal buzdolabı koşullarına göre en fazla 3-4 gün kadardır. Ama etler kıyma şekline getirildiyse bu süre 1-2 güne düşer. Dondurulmuş etlerin belli bir raf ömrü olduğu unutulmamalıdır’’ ifadelerine yer verdi.

Etin, kullanım alanına göre planlanarak porsiyonlara bölünmesi gerektiğini aktaran Gerede Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Yücel, buzun bir kez çözdürülmesi gerektiği gözönünde bulundurularak, dondurma için yeterli miktarlarda ayrılmasının faydalı olacağını kaydetti.

Küçük parçaların yüzeylerinin soğumasının daha hızlı olduğuna işaret eden Gerede Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Yücel, şunları söyledi: “Et, eğer buzluğa koyulacaksa porsiyonlara ayrılmalı. Yığın halinde buzluğa koyulmamalı ve buzlukta alt sıralara yerleştirilmeli. Buzluktan çıkarıldığında da buzdolabınday buzundan çözülünceye dek bekletilmesi gerekir. Bu süreç çok önemli, oda sıcaklığında çözülmemeli. Çiğ et ile pişmiş et, raflara koyulurken de dikkat edilmeli. Çiğ etler alt tarafta yer almalıdır. Çiğ et suyunun, diğer pişmiş ürünlerle karışmamasına dikkat edilmeli, yoksa mikroorganizmaların oluşumuna neden olunabilir, gıda zehirlenmesine yol açabilir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
DOĞRU SAKLAYIN, ZEHİR OLMASIN
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir