1. Haberler
  2. Dünya
  3. Dünyanın En Büyük Buz Dağı A23a Eriyor, Tehlike Çanları Çalıyor

Dünyanın En Büyük Buz Dağı A23a Eriyor, Tehlike Çanları Çalıyor

dunyanin en buyuk buz dagi a23a eriyor tehlike canlari caliyor cAJ3FplL.jpg

Antarktika’dan koparak kuzeye doğru sürüklenen A23a buz dağı, ekosistem ve küresel ısınma üzerindeki etkileriyle bilim dünyasının gündeminde.

Dünyanın En Büyük Buz Dağı A23a’nın Erime Süreci

Bilim insanları, dünyanın en büyük buz dağı olan A23a’nın Antarktika’nın kuzeyine doğru sürüklenmesi ve erime süreciyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunuyor. 1986 yılında Filchner-Ronne Buz Sahanlığı’ndan kopan A23a, yaklaşık 34 yıl boyunca sabit kaldıktan sonra, 2020 yılında Weddell Denizi’ne doğru hareket etmeye başladı.

Girdaptan Kurtulup Yeni Rotasına Başladı

A23a, bu yılın başlarında bir girdaba kapıldı ve aylarca bu girdabın etkisinde döndü. İngiliz Antarktika Araştırmaları Enstitüsü’nden Dr. Andrew Meijers, “A23a’nın girdaptan çıkmasında etkili olan herhangi bir dış etmen gözlemlemedik. Ancak bölgedeki güçlü akıntılar ve rüzgarların bu durumda etkili olmuş olabileceğini düşünüyoruz.” diyerek gelişmeleri aktardı. Buz dağı şu anda Antarktik Kutup Çevresi Akıntısı içinde ilerliyor ve kuzeydoğu yönünde hareket ederek Güney Georgia’ya ulaşması bekleniyor.

Erime Süreci Hızlanıyor

Dr. Meijers, “Antarktik Kutup Çevresi Akıntısı’nın çok güçlü akıntılara sahip olduğu, bu durumun okyanus sıcaklıklarını etkilediği ve kuzeye gidildikçe sıcaklığın arttığı” bilgisini paylaştı. Güney yarım kürede yaz aylarının başlamasıyla birlikte, A23a’nın sıcak sulara giriş yaparak erime sürecinin hızlandığı ifade ediliyor. “Güney yarım kürenin yaza girmesiyle okyanus yüzey sularının ısınması, buz dağının erime hızını kayda değer şekilde artıracak. Daha önceki mega buz dağları kabaca Güney Georgia yakınlarında parçalanmıştı. A23a’nın da bir ay kadar sonra bu bölgeye ulaşması bekleniyor.” şeklinde konuşan Meijers, sürecin yakından takip edildiğini belirtti.

Ekosisteme Olası Etkiler

Buz dağı, ekosistem üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkilere yol açabilir. Meijers, “A23a’nın okyanusun derinliklerindeki besin maddelerini yüzeye çıkararak fitoplankton çoğalmasını teşvik edebileceğini ve bunun krill ile yırtıcıların yaşamına katkı sağlayabileceğini” ifade etti. Ancak buzulun Güney Georgia yakınlarında çökmesinin, “bölgedeki penguen ve fok kolonilerinin hayatını zorlaştırabilir” uyarısını da ekledi.

İklim Değişikliğinin Etkileri

Buz dağlarının oluşumunun doğal bir süreç olduğunu belirten Meijers, son yıllarda Antarktika’da buzul kopmalarında artış yaşandığını vurguladı. “Okyanus sıcaklığı artışının kesin nedeni hala araştırılıyor ancak insan kaynaklı iklim değişikliği en güçlü seçenek gibi görünüyor.” diyerek, bu durumun özellikle artan okyanus sıcaklıklarıyla bağlantılı olabileceğini söyledi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dünyanın En Büyük Buz Dağı A23a Eriyor, Tehlike Çanları Çalıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir