Düzce Üniversitesi’nde düzenlenen “Elektrik Enerjisi, Türkiye ve Kıyamet” konferansında Prof. Dr. Ahmet Rumeli, enerji kaynaklarının önemi ve Türkiye’nin elektrik üretimindeki bağımlılığı üzerine çarpıcı bilgiler paylaştı.
Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi tarafından düzenlenen “Elektrik Enerjisi, Türkiye ve Kıyamet” başlıklı programda, enerji kaynaklarının önemi ve geleceği tartışıldı. Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, Prof. Dr. Ahmet Rumeli önemli bilgiler paylaştı.
Enerji, Canlı Yaşamının Yeni Unsuru
Prof. Dr. Ahmet Rumeli, canlı yaşamı için gerekli dört unsur olan su, hava, toprak ve ateşin, günümüzde ateş unsurunun enerji ile değiştirildiğini belirtti. Elektrik enerjisinin diğer enerji türleri arasında özel bir yeri olduğunu vurgulayan Rumeli, özellikle hidroelektrik enerjinin faydalarına dikkat çekti.
Türkiye’nin Elektrik Enerjisi Kapasitesi
Rumeli, 2023 yılı verilerine göre Türkiye’nin elektrik enerjisi üretiminde kaynakların dağılımını şöyle açıkladı:
- Hidroelektrik enerji: %29,9
- Doğalgaz ve LNG: %23,7
- Kömür: %20,4
Türkiye’nin elektrik enerjisi üretiminde %40 dışa bağımlı olduğunu belirten Rumeli, kişi başına düşen enerji tüketiminin dünya ortalamasının altında olduğunu ifade etti. Ayrıca, 2023 yılı kaçak enerji kaybının 2 milyar dolar seviyesinde olduğuna dikkat çekerek elektrik enerjisi israfının boyutlarını vurguladı.
Alternatif Enerji ve Gelecek Vizyonu
Konuşmasında jeotermal, rüzgar, güneş ve nükleer enerjiye de değinen Prof. Dr. Rumeli, ülkelerin enerjide, silahta ve gıdada dışa bağımlılığını azaltması gerektiğinin altını çizdi. Su-enerji-kıyamet ilişkisine dair değerlendirmelerini paylaşarak konferansı sonlandırdı.
(Haber Merkezi)