Düzce’de Fındık Dönüşüm Merkezi Açıldı

duzcede findik donusum merkezi acildi RPdMn6Z4.jpg

Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜFAM), fındık üreticilerine yönelik önemli bir projeye imza attı.

Düzce’de DÜFAM bünyesinde kurulan fındık dönüşüm merkezi, üreticilerin mahsullerini işleyerek mikro işletme modelini öğrenmelerine olanak tanıyor. Proje, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile hayata geçirildi.

Mayıs ayında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) desteklediği “Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesi” kapsamında, üreticilere eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunuluyor. Merkezde eğitim alarak fındığını işleme süreçlerini öğrenen üreticiler, aynı zamanda pazar ortamının nasıl oluştuğu ve mikro işletme modelinde devlet desteğinin nasıl uygulanacağı hakkında bilgi sahibi oluyorlar.

Projeyle birlikte, fındığın kırma, kavurma ve ezme gibi işlemlerden geçirilerek katma değerli ürünler haline getirilmesi amaçlanıyor. DÜFAM Müdürü Doç. Dr. Şemsettin Kulaç, bu süreçte üreticilerin daha yüksek katma değer elde etmelerini hedeflediklerini belirtti. Kulaç, “Üretici buraya fındığını getiriyor ve işletmede kırıp işliyor. Bunu da burada görerek öğreniyor. Kendi yetiştirdiği ürünü sadece ham madde olarak satmasın, işlemesini öğrensin istiyoruz.” dedi.

Çiftçilerin fındık kırma, kavurma, ezme ve paketleme işlemleri hakkında bilgi sahibi olduğunu aktaran Kulaç, projeden en az 200 üreticinin faydalanmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, “Bu eğitimi alan çiftçilerimizden 4-5 girişimci mikro işletme kuracak ve kendi ürününü üretecek.” şeklinde ekledi.

Kulaç, bu yıl Batı Karadeniz’de yaşanan mevsimsel kuraklığın fındığın iç dolgunluğuna olumsuz etkileri olduğunu vurguladı. “Artık dünyanın kabul ettiği küresel iklim değişikliği dediğimiz bir olgu var. İklim zaman zaman kurak geçecek, zaman zaman da çok yağışlı geçecek.” diyen Kulaç, bu duruma karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

Türkiye’de fındık üretiminin “ocak dikim sistemi” ile yapıldığını ve bunun kurak yıllarda ürün kaybına neden olabileceğini kaydeden Kulaç, DÜFAM’da geliştirdikleri ‘kazık kök sistemi’ ile ilgili bilgi verdi. Bu sistem sayesinde derin kök yapısına sahip fındık ağaçları aşılanarak, yer altı sularından faydalanma imkanı sağlanıyor.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Düzce’de Fındık Dönüşüm Merkezi Açıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir