Düzce’de Fındık Sektöründen Eğitim Atılımı

duzcede findik sektorunden egitim atilimi OhfN7SzF.jpg

Düzce’de fındık firması çalışanlarınca onarılan köy okulu, fındık işçilerinin çocukları için eğitici ve eğlenceli etkinliklerin düzenlendiği bir mekan haline getirildi.

Sözleşmeli tarım kapsamında sürdürülebilir organik fındık üretimiyle ilgili olarak Yığılca ilçesinde yaklaşık 5 yıldır faaliyet gösteren bir firma, bölgeye gelen mevsimlik tarım işçilerinin çocukları için Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Eden Nesiller (ÇİMEN) Projesi’ni hayata geçirdi.

Gönüllü personel, proje kapsamında İğneler köyünde atıl durumda bulunan köy okulunu bakım ve tadilattan geçirerek içine çocuklar için eğitim materyalleri ve oyuncaklar yerleştirdi. Bu okulda düzenlenen etkinlikler, çocukların eğitimine ve kişisel gelişimine katkı sağlıyor. İlçedeki üç köyde fındık bahçelerinde çalışan ailelerin çocukları, ücretsiz servislerle okula getiriliyor. Okuldaki etkinliklere katılan çocuklar, eğlencenin yanı sıra derslerle tamamlayıcı eğitim de alıyor.

Firmanın kalite direktörü Zeynep Akkaya Kutlubay, projeyle ilgili olarak “Çocukların kalbine dokunmaya çalışıyoruz” dedi. Projeyle mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının İğneler, Dibektaşı ve Yeniyer köylerinden sabah servisle alındığını anlatan Kutlubay, “Sabah kahvaltısını yaptıktan sonra oyun oynuyorlar, eğitici faaliyetlerde bulunuyorlar. Ardından öğle yemeğimizi yiyoruz. İkindi atıştırmalıklarımızı da yedikten sonra akşama doğru saat çocuklarımızı ailelerine teslim ediyoruz. Bunların haricinde çocuklarımızı mutlu edebilmek için kıyafet desteğimiz de oldu. Sevdikleri oyunları, zeka oyunlarını hep birlikte oynuyoruz. Kız çocuklarının mutlu olduğu şeyleri takıları, tokaları birlikte takıyoruz, yüzlerini birlikte boyuyoruz. Her şeyi birlikte gönülden, severek yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Projede gönüllü eğitmen olarak yer alan Firdevs Tosun, çocukların fındık bahçesinde olmak yerine etkinliklere katıldığını belirterek, “Çocukların çoğu kardeş zaten. Her türlü etkinliğe uyum sağlayabiliyorlar. Drama ve boyama etkinliklerimiz oluyor. Eğitim materyallerimizin hepsi mevcut. Alanımız da çok müsait. Her türlü etkinliği yapabiliyoruz. Bu sayede aileler gönül rahatlığıyla çalışıyor, çocuklar da mutlu bir şekilde burada zaman geçiriyor. Hem eğleniyor hem de öğreniyorlar.” şeklinde konuştu.

İğneler köyü Muhtarı Ersin Kaptan, projeyi duyduklarında mutlu olduklarını ve tadilat aşamasından bu zamana kadar firma çalışanlarını yalnız bırakmadıklarını ifade etti. Dernek başkanı Erkan Bulut ise yemeklerini daha nezih ortamda yiyebilmeleri için derneğin kapılarını çocuklara açtıklarını dile getirdi.

(Anadolu Ajansı)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Düzce’de Fındık Sektöründen Eğitim Atılımı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir