Düzce’de Silajlık Yerli Mısır Çeşitleri Tanıtıldı

duzcede silajlik yerli misir cesitleri tanitildi jKbRAkS5.jpg

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen “Düzce Şartlarında Baklagiller Sonrası Silajlık Yerli Mısır Çeşitlerinin Farklı Yörelerde Yaygınlaştırılması” yayım projesi kapsamında, Otluoğlu köyünde bir tarla günü düzenlendi.

Toplam 6 dekar alanda ekimi yapılan silajlık mısır tarla gününe, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü’nden uzmanlar Dr. Mehmet Cavit Sezer ve Ziraat Mühendisi Niyazi Akarken, Düzce Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı ve Düzce Merkez Ziraat Odası Başkanı Aydın Topuz, Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutioğlu, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli ve çiftçiler katıldı.

Tarla gününde, Cemil Gözütok’a ait tarlada Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen Kale, Aga ve Ada 523 isimli üç yerli mısır çeşidi için 2’şer dekar demonstrasyon parselleri kurulduğunu belirten İl Müdürü Esra Uzun, “İlimizde 47 bin 840 dekar alanda silajlık mısır yetiştiriciliği yapılmaktadır. Silajlık mısır üretimi hayvancılık kaba yem açığını kapatılmasında önemli bir yere sahiptir. Bakanlığımızın Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile Yenilik Yayım Projesi kapsamında, 2024 yılında Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle İl Müdürlüğümüz tarafından Düzce Şartlarında Baklagiller Sonrası Silajlık Yerli Mısır Çeşitlerinin Farklı Yörelerde Yaygınlaştırılması Yayım projesi uygulanmıştır” dedi.

Bu projenin Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklendiğini vurgulayan Uzun, projede 23.028 TL Bakanlık bütçesi kullanıldığını, tohum temininin proje paydaşı olan Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirildiğini, ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024 yılında silajlık mısır üreticilerine dekar başına 365 TL destek vereceğini, 2025 yılı için ise 634 TL destekleme ödemesi yapılacağını ifade etti.

Denemesi yapılan üç farklı silajlık mısır çeşidi ile çiftçilere üretim şartlarında bölgelerine en uygun yerli çeşitlerin belirlenmesi, yerli ve milli tohum kullanımının teşvik edilmesi, bölge hayvancılığının gelişmesine katkı sağlanması ve suni yem kullanımının azaltılarak maliyetlerin en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Tarla günü, yerli silajlık mısır çeşitlerinin hasadıyla sona erdi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Düzce’de Silajlık Yerli Mısır Çeşitleri Tanıtıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir