1. Haberler
  2. Genel
  3. Emekli Profesör Sinop’ta Elma Bahçesiyle Tarımda Devrim Yaratıyor

Emekli Profesör Sinop’ta Elma Bahçesiyle Tarımda Devrim Yaratıyor

emekli profesor sinopta elma bahcesiyle tarimda devrim yaratiyor eIqVAbWN.jpg

Sinop’ta emekli profesör, elma bahçesi ile tarımda yeni bir başarı hikayesi yazıyor. Modern yöntemler ve sürdürülebilir tarım uygulamaları ile elde ettiği verim, yerel çiftçilere ilham kaynağı oluyor. Bu ilginç başarı öyküsünü keşfedin.

Sinop’a yerleşen 70 yaşındaki emekli plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi profesörü Kenan Atabay, komşu anlaşmazlığı nedeniyle satın aldığı atıl araziyi elma bahçesine dönüştürerek yılda ortalama 40 ton elma üretimi yapmaya başladı. 44 yıllık meslek hayatını geride bırakan Atabay, yaklaşık 15 yıl önce tatil için ailesiyle birlikte geldiği Sinop’u o kadar beğendi ki, yaz tatillerini burada geçirmeye karar verdi.

Emekli olduktan sonra arkadaşlarıyla birlikte Lala köyünden arazi satın alan Atabay, bu araziyi kazıklarla çevirmek istedi ancak yan arazinin sahibiyle yaşadığı anlaşmazlık, onun için yeni bir fırsat doğurdu. Anlaşmazlık sonucu, komşusunun atıl durumdaki arazisini de satın aldı ve burada 4 bin elma fidanı dikti.

Atabay, yaşanan anlaşmazlıklar sonucunda aldığı araziden yıllık ortalama 40 ton elma almaya başladığını belirtti. “Yan komşumuz, ‘Bizim arazimize giriyorsunuz.’ diye epey bir sıkıntı yarattı. ‘Amca biz senin arazine girmiyoruz, senin arazin burada başlıyor.’ demeye kalmadan bize biraz kızdı. ‘Satarım ben burayı.’ dedi, ‘Ben de alırım.’ dedim. Sonuç olarak böyle bir yer aldık.” ifadelerini kullandı.

Elma üretiminin artmasıyla birlikte, Atabay ve ailesi markalaşma yoluna gitmeye karar verdi. Başlangıçta sadece kendileri için yeterli miktarda elma üretmeyi düşünmüşken, 40 ton elma rekoltesine ulaşınca tüketim imkânlarının yetersiz kaldığını vurguladı. İlk olarak elmalarını çevresindeki insanlara dağıttıklarını belirten Atabay, “Elmalar başlangıçta incecik fidanlardı. O zamanlar bizi hiç korkutmuyordu ama bunlar büyüyüverdi. Önce yakın çevreye, köylülere, tanıdıklarımıza elma dağıttık. Bu şekilde de bitiremeyince işlemeye başladık.” dedi.

Bahçeyle uğraşmanın zorluklarından da bahseden Atabay, çalışma arkadaşı bulmakta sıkıntı yaşadığını söyledi. “Sinop Türkiye’nin en mutlu şehri. Bu mutluğunun temelini çok iyi bilmiyorum ama çalışacak arkadaş bulmakta çok zorluk çekiyorum.” dedi. Bu nedenle Isparta’ya giderek budama tekniklerini öğrendiğini ve uygulamaya başladığını aktardı. “Orada üniversiteden ayrılmış bir hoca vardı. Hocanın yanında iki gün kalıp budama öğrendim.” diyerek, her sene daha iyiye gittiğini belirtti.

Atabay, elma bahçesinin yanında, ürettikleri elmalardan sirke ve pekmez yaparak da yeni ürünler geliştirmeye çalıştıklarını vurguladı. Bu süreçte çocuklarının da kendilerine yardımcı olduğunu ifade etti.

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Emekli Profesör Sinop’ta Elma Bahçesiyle Tarımda Devrim Yaratıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir