Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’deki bütün işletmelere yönelik her türlü veriyi Girişimci Bilgi Sistemi’nde (GBS) topladı. İmalat sanayii içindeki en düşük maaşı ortalama 1147 ile deri sanayii veriyor.
İlçemiz Gerede’nin Türkiye piyasasında ciddi rol oynadığı dericilik mesleği Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 1147 TL’lik maaş ortalaması ile en düşükte kaldı.
Türkiye’deki bütün işletmelere yönelik her türlü veriyi Girişimci Bilgi Sistemi’nde (GBS) toplayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı en düşük maaş ortalaması 1147 TL ile deri sanayiine verdi.
Girişimci Bilgi Sisteminde toplanan veriye göre ana sektör kalemleri itibarıyla en fazla maaş brüt 2 bin 954 TL’lik ortalama ile elektrik, gaz ve iklimlendirme sektörünce veriliyor. Bu sektörü, 2 bin 824 TL ortalama maaş ile bilişim ve iletişim izliyor. Toptan ve perakende ticaret sektörü 2 bin 408 TL ortalama ücret ile üçüncü sırada yer alıyor. Madencilik sektörü 2 bin 282 TL’lik ortalama ücret ile dikkat çekerken, finans ve sigortacılık sektöründeki ortalama brüt maaş 1937 olarak gerçekleşti.
Ana sektör kalemleri itibarıyla en düşük ortalama ücret, 1079 TL ile inşaat sektöründe veriliyor. İnşaatı, 1234 TL’lik brüt ortalama ücret ile konaklama ve yiyecek hizmetleri izledi. Bu alanı, 1291 TL’lik ortalama ücret ile idari ve destek hizmetleri takip etti. Tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörlerinde ortalama brüt ücret 1332 TL’de kaldı. Sanayii Bakanlığı, Türkiye’deki en büyük sektör kolu olan imalat sanayiini de alt sektörleri itibarıyla inceledi.
Buna göre, imalat sanayii içinde en fazla ücret veren sektör brüt 4 bin 243 TL ile kok kömürü-rafineri oldu. Bu sektörü, 3 bin 861 TL’lik ortalama ücret ile tütün ürünleri izledi. Eczacılık ise 3 bin 335 TL’lik ortalama ücret ile üçüncü sırada yer aldı. Ulaşım araçları sektörü de 2 bin 743 TL’lik ortalama ücret ile dikkat çekerken, beşinci sırada 2 bin 418 TL ile metal sanayii dikkat çekti.
İmalat sanayii içindeki en düşük maaşı ortalama 1147 ile deri sanayii veriyor. Ardından ortalama 1193 TL’lik maaşla mobilya alanı gelirken, bu alanı 1300 TL ortalama ücret ile ağaç ürünleri sektörü izledi. En düşük maaşlar arasında dördüncü sırayı 1318’lik maaşla mücevher ve tıbbi malzeme imalatı aldı.
İmalat sanayiinden fazla çalışan 483 bin ile giyim alt sektöründe yer alırken, bu alanı 406 bin ile gıda ürünleri imalatı takip etti.
Deri sanai işletmeleri yaptığı işten çok kar edemedikleri için işcinin ssk+yemek+servis+akşam mesaisinde yüzde elli fark+ pazar çalışmalarında yüzde yüz fark.verememektedir.ama nedense hacca ümreye giderken arkadaşlar hakkınızı helal edin diyebilmektedirler.benim 5 yılımı yediler ssk dan 2 yıl ssk yaptılar sonra beni çıkarmışlar nedense haberim yok tazminat istedim 2bin lira tuttu benlen pazarlık ediyor bin liradan fazla vermem dedi sonra bana hakkını helal et dediler.sen olsaN NE YAPARDIN HEY GEREDELİ